Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis 'DISTRUGE' măsurile Guvernului Dăncilă: 'Experimente promovate de unii economiști autoproclamați vizionari'

Administrația Prezidențială
iohannis dancila iohannis guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 19 februarie, un mesaj în cadrul Galei de inaugurare a Anului Bursier 2019, desfășurate la Teatrul Național București. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale. Preşedintele a criticat în termeni duri măsurile economice ale Guvernului Dăncilă.

CITEȘTE ȘI: Aciditatea din corp, cauza lipsei de energie și a obezității

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară,

Domnule Director General al Bursei de Valori București,

Domnule Președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București,

Stimați reprezentanți ai industriei financiare,

Mă bucur să adresez acest mesaj comunității financiare din România, cu prilejul Galei de Inaugurare a Anului Bursier 2019, un an care mi-aș dori să fie, cred că și dumneavoastră, mai puțin 'surprinzător' pentru economia noastră decât finalul anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Plictiseala, PERICOL pentru creier. TOP 10 exerciţii care îmbunătăţesc memoria .

Anul 2019 este special pentru România, având în vedere exercitarea mandatului la Președinția Consiliului UE. Ne așteaptă decizii importante în dosare complexe ale agendei europene, cum ar fi negocierile privind Cadrul Financiar Multianual post-2020, reformele financiare la nivelul UE, dar și provocări, precum cea a Brexitului.

Acesta este și contextul în care, după eforturile susținute din ultimii ani ale Bursei de Valori București, piața de capital din România are perspective certe de promovare la statutul de piață emergentă.

Este important ca atât sectorul financiar, cât și toți actorii economici și autoritățile guvernamentale, să conștientizeze importanța unei asemenea promovări, cu toate beneficiile asociate unor fonduri de investiții de zeci de ori mai mari decât în prezent. O premisă esențială, indispensabilă pentru succesul acestui demers, ține însă de încrederea investitorilor în politicile publice ale autorităților române.

Este vremea ca decidenții să gândească obținerea statutului de piață emergentă în termeni de obiectiv de țară pentru piața de capital și, ca atare, să își asume măsurile necesare îndeplinirii acestuia.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialiştilor: Cum să alegi laptele sănătos din comerţ

Doresc să felicit determinarea cu care instituțiile pieței de capital din România au contribuit la dezvoltarea și consolidarea sectorului autohton.

După începuturile modeste și, pe alocuri, furtunoase din anii ’90, piața de capital autohtonă dobândește o consistență tot mai ridicată și începe să își revendice tot mai mult rolul său natural într-o economie modernă de piață.

Fără îndoială, cu toții ne dorim să vedem cât mai multe companii la bursă, mai ales companii private românești, dinamice și competitive.

Astfel, sunt binevenite demersurile de facilitare a prezenței unui număr cât mai mare de investitori și de creștere a lichidității pieței, fie că ne referim la scăderea costurilor de tranzacționare sau la lansarea pieței de instrumente financiare derivate.

CITEŞTE ŞI: CE declanşează pofta de mâncare de la MIEZUL noptii?

Doamnelor și domnilor,

Contextul actual, european și internațional, indică nevoia unei abordări economice responsabile și prudente. Principalele economii partenere ale României trec printr-o perioadă mai puțin fastă, de încetinire economică.

Datele statistice arată că și economia noastră a încetinit semnificativ în 2018 față de 2017, evoluție care trebuie să ridice semne de întrebare asupra premiselor bugetare ale anului curent.

Totodată, avansul economic de anul trecut a fost însoțit de creșterea inflației, dar și de adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial și cel de cont curent. De exemplu, deficitul de cont curent a crescut agresiv în 2018, cu aproape 50%, în condițiile în care investițiile străine directe au avansat cu doar câteva procente.

CITESTE SI: Somnul, cel mai bun medicament împotriva durerii. Ce se întâmplă în creier când nu dormim suficient

Stimați invitați,

Sfârșitul anului 2018 a consemnat, la Bursa de Valori București, cea mai amplă cădere a indicilor bursieri din întreaga perioadă post-criză, pe fondul măsurilor fiscale din OUG 114, care par să atenteze la stabilitatea și sustenabilitatea financiară a României.

Este fără precedent o asemenea 'rupere de ritm' pentru o economie aflată în creștere. Efectele negative ale acestor măsuri privesc și Pilonul 2 de pensii, a cărui existență ajunge să fie pusă sub semnul întrebării, iar un sector vital precum cel energetic este de asemenea serios zdruncinat.

Un Guvern cu viziune pe termen lung ar trebui să înțeleagă importanța unui sistem de pensii robust și modern, bazat pe principiul contributivității personale. Totodată, fondurile acumulate în Pilonul 2 reprezintă surse majore de investiții pe piața de capital.

CITEȘTE ȘI: CAFEAUA se păstrează sau nu în frigider?

Doamnelor și domnilor,

Politicile sănătoase și predictibile reprezintă un ingredient esențial pentru susținerea inițiativei private și creșterea competitivității economice.

Din păcate, companiile și cetățenii au resimțit, în ultima perioadă, politici fiscale hazardate și intempestive, insuficient pregătite, cu grave efecte negative la nivelul încrederii în economie.

Am solicitat permanent, așa cum ați făcut și dumneavoastră, predictibilitate în conduita fiscală. În acest sens, avem nevoie de abordări responsabile, nu de pseudo-soluții, utile politic unora - pe termen scurt, dar dăunătoare tuturor - în perspectivă. Astfel de abordări, care nu țin cont de realitățile economiei de piață, sunt sortite eșecului.

România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economiști autoproclamați vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare, în cele din urmă.

CITEȘTE ȘI: CE analize TREBUIE să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani

Pentru un succes economic de durată al României avem nevoie de politici sănătoase, responsabile, alături de întărirea statului de drept și de asigurarea independenței instituțiilor de reglementare.

Doamnelor și domnilor,

Dumneavoastră, sectorul financiar, împreună cu instituțiile de reglementare, aveți un rol esențial și în ceea ce privește educația financiară a publicului larg. Cultura financiară redusă îi expune pe clienții dumneavoastră și pe cetățeni, în general, în raport cu anumite evoluții sau decizii de politică economică.

Susținerea educației economice și a incluziunii financiare a populației merită o atenție deosebită din partea dumneavoastră, mai ales în era digitală actuală.

Este foarte important ca cetățenii să perceapă beneficiile accesului la un sistem financiar modern, prin produse financiare cât mai avantajoase și ușor de utilizat.

Consolidarea economiei de piață nu poate avea loc fără domnia legii. Vă asigur că voi continua să apăr cu determinare valorile statului de drept și ale economiei de piață.

Vă urez un an plin de reușite și vă încurajez să evoluați în continuare, neabătuți, pe linia dezvoltării pieței de capital din România.

Vă mulțumesc!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.