Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, 'distrus' în publicaţia germană Der Spiegel: 'Un agitator ca laureat al premiului Charlemagne'

Captura facebook
Klaus Iohannis

Prestigioasa revistă Der Spiegel din Germania critică dur declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, cu privire la vânzarea Ardealului către unguri. Preşedintele României este numit "agitator" chiar în titlul unui articol.

Premiul Charlemagne este acordat pentru a onora serviciile aduse unificării europeană, însă actualul deţinător al premiului, Klaus Iohannis, incită minoritatea maghiară din România, lucru care amintește de unele vremuri întunecate, scriu jurnaliştii germani.

"Președintele României, Klaus Johannis, a fost văzut anterior ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceasta a încetat de mult să fie regula în rândul șefilor de stat și de guverne. Acesta este motivul pentru care Iohannis a primit anul acesta Premiul Charlemagne - un premiu care se acordă personalităților de rang înalt pentru servicii speciale pentru unificarea europeană.

În România, Iohannis aparține minorității sașilor transilvăneni, care erau colectiv suspectați de fascism după cel de-al doilea război mondial și, ca toate minoritățile din țară, au trebuit să trăiască experiențe dureroase cu naționalismul grotesc al dictaturii Ceaușescu.

Însă acum Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai grave clișee ale naționalistilor români - mitul că Ungaria se străduiește să rupă Transilvaniei de restul țării și folosește minoritatea maghiară a României ca pe coloana a cincea", scrie publicaţia germană, amintind evenimentele din Parlament şi declaraţiile preşedintelui Iohannis de săptămâna trecută.

Teoriile conspirației despre secesiunea Transilvaniei au adus România în pragul războiului civil în martie 1990, aminteşte articolul din Der Spiegel.

"Dar ultima apariție a lui Johannis este fără precedent în România post-comunistă. De asemenea, este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste în mijlocul crizei corona.

În consecință, o mare parte din publicul român a fost șocat. Numeroși politicieni și publiciști de seamă au condamnat declarațiile lui Iohannis şi i-au cerut președintelui să-şi ceară scuze", mai notează jurnaliştii germani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.