Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis i-a spus premierului polonez despre relațiile economice bilaterale, domeniu ce ține de Guvern

Klaus Iohannis Mateusz Morawiecki

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cei doi discutând despre consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două state, agenda regională, europeană şi de securitate, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unui comunicat, şeful statului a salutat prezenţa în ţara noastră a premierului polonez, în contextul celebrării în acest an a unui secol de relaţii diplomatice bilaterale, a unui deceniu de Parteneriat strategic între România şi Polonia, precum şi a 30 de ani de regim democratic.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu are Mugur Isărescu

"Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, confirmat şi de contactele frecvente la nivel politic. Cei doi interlocutori şi-au exprimat angajamentul pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, salutând tendinţa pozitivă înregistrată în sfera cooperării economice şi evidenţiind potenţialul important de creştere care trebuie valorificat în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile reciproce", se arată în comunicat.

Referitor la agenda europeană, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că anul 2019 este un reper important, atât prin tranziţia între ciclurile instituţionale şi legislative, dar şi prin modul în care statele membre ale Uniunii şi-au asumat liniile de acţiune pentru succesul proiectului european pe termen mediu şi lung. În acest context, el a menţionat că România susţine pe deplin priorităţile convenite în Agenda Strategică a UE pentru perioada 2019 - 2024, punctând, în acelaşi timp, importanţa transformării acestora în acţiuni şi rezultate concrete în beneficiul cetăţenilor europeni.

Citește și: Dezastru! Şeful Transelectrica şi-a falsificat diploma de absolvire

Klaus Iohannis a menţionat că România susţine un buget ambiţios al Uniunii Europene, cu alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În opinia şefului statului, promovarea creşterii economice inclusive şi durabile va contribui la asigurarea unei convergenţe reale în cadrul Uniunii.

În ceea ce priveşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, el a subliniat că prioritatea principală a României este protejarea drepturilor cetăţenilor români din Regatul Unit, obiectivul fiind acela ca efectele negative să fie reduse cât mai mult posibil, indiferent de scenariul Brexit-ului.

Citește și: Alexandru Cumpănașu, atac de ultimă oră la Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis: ‘Își pun coada pe spinare’

"Având în vedere relevanţa domeniului securităţii ca pilon principal al Parteneriatului strategic, preşedintele României a evidenţiat participarea încrucişată, pe teritoriile celor două ţări, cu forţe la structurile aliate înfiinţate în vederea implementării deciziilor NATO, dovedind, astfel, determinarea comună de a participa activ la creşterea securităţii în regiune", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a remarcat contribuţia importantă a Formatului Bucureşti (B9), ca platformă regională de dialog şi consultare, la reuşitele din sfera securităţii.

Citește și: Semnal de alarmă cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului! Cui i se blochează participarea la alegerile prezidențiale

El a salutat cooperarea excelentă cu partea poloneză care a permis consacrarea Iniţiativei celor Trei Mări ca instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice.

Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Mateusz Morawiecki au pus în evidenţă, de asemenea, arată Administraţia Prezidenţială, viziunea similară a celor două state în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică. În acest context, şeful statului a subliniat importanţa continuării sprijinului pentru procesul de reformă şi parcursul european al Republicii Moldova. A fost analizată, totodată, situaţia din Ucraina, fiind reiterată susţinerea pentru eforturile reformatoare ale acestui stat vecin.

Citește și: Cristian Tudor Popescu și-a ieșit din minți! ‘Un carnaval macabru. Pe vremea lui Ceaușescu se făcea lucrul ăsta frecvent’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.