DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis l-a sunat pe Patriarhul Daniel: 'Este temperatură mai ridicată afară, însă, ceea ce contează, în primul rând, este acest sentiment de comuniune'

presidency.ro
Klaus Iohannis Patriarhul Daniel iohannis patriarh iohannis

Patriarhul Daniel a împlinit, vineri, vârsta de 71 de ani. Aniversarea a fost marcată prin rugăciune în Catedrala Patriarhală.

Sfânta Liturghie şi Slujba de Te Deum au fost oficiate de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

După Te Deum, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a rostit, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, un cuvânt de apreciere la adresa Patriarhului Daniel.

„Este slujitorul care se adapă tot timpul din izvoarele Preasfintei Treimi, iar izvoarele Preasfintei Treimi se văd la tot pasul în viaţa Preasfintei noastre Biserici Ortodoxe Române. El păstoreşte în apele spirituale şi în apele identitare creştineşti româneşti acasă şi pretutindeni”.

„După ce a parcurs etapele ascultării de Dumnezeu, şi-a dat seama că ascultarea de Sfinţii Părinţi este singura libertate posibilă, pentru că prin Sfinţii Părinţi rămâi fiu al lui Dumnezeu şi frate al oamenilor care te recunosc ca vindecător părinte care ştie că dificultăţile sunt făcute nu pentru a ne abate de la cale, ci pentru a ne abate înţelept”.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înţeles să caute lumina în fapte, aşa cum arată Domnul Iisus Hristos”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Patriarhul Daniel a mulţumit, la rândul său, tuturor celor care sprijină lucrările Bisericii Ortodoxe Române, scrie basilica.ro.

„Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos pentru cuvântul frumos şi bogat pe care l-a rostit în numele Sfântului Sinod, mulţumim Preasfinţitului Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud care a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum”.

„Mulţumim tuturor celor care ne ajută în această misiune de păstorire a Bisericii Ortodoxe Române, membrilor Sfântului Sinod. Desigur, mulţumim tuturor celor care arată cooperare şi coresponsabilitate în toate instituţiile bisericeşti”.

„Mulţumim, de asemenea, instituţiilor de stat care sprijină Biserica în mod sincer şi constant”.

La aniversarea zilei de naştere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a arătat recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la formarea Sa.

„În această zi de aniversare a naşterii s-a îndreptat gândul nostru de rugăciune de dimineaţă şi pentru odihna sufletelor părinţilor noştri după trup, dar şi pentru părinţii duhovniceşti care au contribuit la formarea noastră şi intelectuală de-a lungul timpului. De aceea, este o zi de recunoştinţă pentru ceea ce am primit de la părinţi, profesori, prieteni, de la toţi cei care ne-au ajutat în viaţă”.

Patriarhul României a mai precizat că în astfel de momente trebuie înălţate rugăciuni către Dumnezeu „ca şi mai departe să ne ajute să continuăm toată lucrarea cea bună şi folositoare Bisericii şi poporului şi, desigur, lucrarea de zidire duhovnicească din inimi şi lucrare de zidire a bisericilor noi, a noilor instituţii teologice, culturale, media, toate acestea laolaltă sunt braţe ale slujirii Bisericii îndreptate spre popor”.

„Avem bucurii mari când vedem că elevii seminarişti şi studenţii obţin rezultate frumoase la învăţătură şi devin minţi luminate pentru a sluji pe Hristos şi Evanghelia Sa. De asemenea, ne bucurăm când vedem că în jurul ţării noastre comunităţile ortodoxe româneşti dezvoltă programe, activităţi frumoase unind rugăciunea cu acţiunea, hărnicia cu dărnicia şi aici remarc în mod deosebit lucrarea care se săvârşeşte în Basarabia, dar și în alte părți ale diasporei române”.

„Ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ne dăruiască tuturor pace şi bucurie, sănătate și mântuire, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire. Amin”, şi-a încheiat cuvântul Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a primit, din partea Sfântului Sinod, o icoană a Maicii Domnului şi un coş cu flori.

La momentul aniversar organizat vineri în Palatul Patriarhiei au fost transmise diverse mesaje de felicitare primite de Patriarhul României cu ocazia aniversării zilei de naștere, vineri, 22 iulie.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a dat citire mesajelor oficiale.

Seria a început cu mesajul transmis de Președintele Camerei Deputaților. Marcel Ciolacu i-a urat Patriarhului ca „Harul și inspirația în păstorirea credincioșilor întru menținerea identității, unității și valorilor morale ale poporului român să vă călăuzească în toate zilele vieții, precum și mulțumirea sufletească la înfăptuirea sfintei misiuni pe care o desfășurați”.

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, și-a exprimat, pe lângă doririle de bine, convingerea că Părintele Patriarh va duce mai departe „lucrarea spirituală extrem de importantă asumată de către Biserica Ortodoxă Română de a fi un factor de echilibru și unitate pentru societatea românească în aceste vremuri tulburi”.

Un alt mesaj prezentat a fost cel transmis de Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe: „Vă felicit pentru activitatea pastorală, misionară și filantropică pe care v-o asumați în slujba tuturor cetățenilor români, a comunităților din țară și din afara granițelor. Vă asigur, Preafericite Părinte, de întreaga prețuire pentru rolul pe care Biserica îl are în păstrarea și îmbogățirea identității naționale, a valorilor morale și solidarității în cadrul comunităților de români, oriunde s-ar afla aceștia”.

Ministrul Apărării Naționale a transmis Patriarhului României „toate gândurile mele bune, însoțite de urări de sănătate, prosperitate și succes”.

„Anii ce vin să vă aducă realizările pe care le doriți, iar timpul ce se așază înainte să deschidă oportunitatea unor inițiative și proiecte semnificative spre zidirea sufletească în societatea românească”, a urat și Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Au mai fost citite mesajele de felicitare transmise de Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, Marian Preda, Rectorul Universității din București, Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Sportiv și Olimpic Român, Iusuf Muurat – Muftiul Cultului Musulman din România, ceea ce dovedește bunele relații dintre Biserica Ortodoxă Română și Cultul Musulman, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului.

Patriarhul Daniel a mulțumit tuturor pentru urări și a adăugat că a fost felicitat și de Președintele României, Klaus Iohannis, telefonic, vineri dimineață.

„Suntem într-o atmosferă de căldură fizică, dar și sufletească. Este temperatură mai ridicată afară, însă ceea ce contează în primul rând este acest sentiment de comuniune între instituții diferite care slujesc același popor”, a subliniat Patriarhul Daniel.

„În mod deosebit vă mulțumim pentru încurajare. Aceste mesaje sunt pentru noi, ca și pentru fiecare om responsabil de activitatea unei instituții, de încurajare, pentru că se constată din ce în ce mai mult că nimeni nu poate singur rezolva multitudinea problemelor actuale. Este nevoie de consultare, comunicare și cooperare. Este mare nevoie să ne inspirăm unii de la alții, să ne sfătuim și să ne încurajăm. De aceea, noi avem, potrivit tradiției, câte două întruniri obligatorii pe săptămână, una a Permanenței Consiliului Național Bisericesc și alta a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Asemenea ministerelor, sectoarele sau departamentele noastre de activitate necesită o consfătuire aproape permanentă”, a detaliat Preafericirea Sa.

„Vă dorim tuturor multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu și cu profundă recunoștință vă mulțumim pentru participare și pentru conlucrare, susținere și încurajare”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut în 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

În perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Și-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 a susținut teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim.

În 1987 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.

A fost hirotonit ierodiacon în 14 august 1987 și ieromonah în 15 august 1987. În 1988 a fost hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. Tot în anul 1988 a devenit conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.

A fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și hirotonit arhiereu în 4 martie 1990.

În 7 iunie 1990 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Întronizarea a avut loc în iulie 1990. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2007, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a concretizat duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.