Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, la Ziua Unității Germane: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni seară, o alocuțiune în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.

"Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntați cu flagelul războiului pe continent.

Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicații politico-economice și de securitate ample, precum și consecințe umane tragice.

În acest context, procesul de reunificare și reconstrucție a Germaniei continuă să fie o sursă de inspirație pentru depășirea dificultăților actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarității, al democrației, al unității și al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept „înțeleaptă și vizionară” și „o confirmare a proiectului de pace european”.

Astăzi, acest proiect este în pericol și avem datoria să îl protejăm neîncetat.

Pentru a putea face față actualelor provocări regionale și globale, este necesar ca statele care împărtășesc valorile democrației, ale statului de drept și ale respectului pentru drepturile omului să își întărească coordonarea, solidaritatea și unitatea.

România și Germania se bucură de o relație privilegiată, de natură strategică, ce și-a menținut temeinicia.

România continuă să fie un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european, cu un profund atașament față de valorile europene și euroatlantice.

Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi.

Cooperarea strânsă dintre țările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanțială, precum și pe importante legături interumane.

M-am bucurat de oportunitatea de a-l avea oaspete la București pe Președintele Steinmeier, la începutul lunii mai, precum și de a avea o primă întrevedere bilaterală cu Cancelarul federal Olaf Scholz la Bruxelles, în luna martie, urmată în iunie de vizita noastră comună, alături de Președintele Franței și premierul Italiei, la Kiev.

Relațiile româno-germane se bazează pe legături profunde între societățile și economiile noastre.

Vreau să evoc și cu acest prilej puntea solidă dintre țările noastre. Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german.

În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România și-a adus o contribuție însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică și culturală a statului român.

Un instrument important de promovare a identității minorității germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Apreciem foarte buna desfășurare a ediției din anul acesta, de la Berlin, și așteptăm deja ediția de anul viitor, care va avea loc la Timișoara.

Relația privilegiată dintre țările noastre se bazează și pe o componentă economică puternică. Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creștere față de anii precedenți. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent.

Germania este, totodată, al treilea investitor în economia românească, cu investiții substanțiale realizate inclusiv în sectoare de vârf.

Mă bucură, totodată, cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației, în special expertiza germană și sprijinul pentru implementarea educației duale, care este un factor-cheie în creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor.

Continuarea proiectelor și a inițiativelor în acest domeniu creează sinergii între educație și economie și poate contribui substanțial la dezvoltarea cooperării noastre economice.

Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, și proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reușite care oferă cetățenilor europeni șansa de a trăi în pace, libertate și prosperitate, precum și puterea de a depăși dificultățile și provocările lumii actuale prin acțiune comună și prin solidaritate", a spus Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.