Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: Prioritatea strategică a României rămâne o relație transatlantică puternică

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la ceremonia organizată de Ziua Armatei, că prioritatea României rămâne o relație transatlantică puternică. Șeful statului a precizat că a discutat cu președintele SUA despre asigurarea unei prezențe militare consistente a SUA în România și Marea Neagră, potrivit Mediafax.

Vezi si: CTP îl distruge pe Raed Arafat: Uitați-i capul de Nosferatu. În dreapta sunt morții, el se întoarce și se ușchește .

„Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. Consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvenţă. De altfel, la summiturile NATO am obținut rezultate notabile, precum atingerea obiectivelor ţării noastre în cadrul procesului de implementare a prezenţei înaintate a NATO, asigurarea coerenţei acestui proces între nordul şi sudul flancului estic sau atenţia sporită acordată regiunii Mării Negre. România a reiterat constant necesitatea consolidării prezenței aliate avansate pe întreg flancul estic al NATO, solicitând implicarea suplimentară a aliaților pentru asigurarea misiunilor de poliție aeriană și de patrulare maritimă, respectiv pentru operaționalizarea structurilor de luptă, de comandă şi control NATO, dispuse pe teritoriul naţional, ca parte a Structurii de Forţe a NATO”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia organizată de Ziua Armatei Române, în Parcul Carol din Capitală.

Șeful statului a precizat că a discutat cu liderul SUA, Donald Trump, despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România și Marea Neagră

„Asigurarea securităţii extinse a României include şi dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, a cărui componentă de apărare este semnificativă. Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră”, a subliniat Iohannis.

Totodată, președintele României a afirmat că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României.

Klaus Iohannis a spus și că schimbările de paradigmă privind securitatea internațională și regională obligă la necesitatea adaptării conceptului de apărare a ţării şi de securitate naţională, din cauza riscurilor și amenințărilor tot mai evidente.

„Sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noştri”, a conchis Iohannis.

După alocuțiune, șeful statului a fpcut o baie de mulțime, pozându-se cu susținătorii și cetățenii prezenți la eveniment.

La ceremonia organizată în Parcul Carol au participat și alți politicieni, care au depus coroane la „Mormântul Ostașului Necunoscut”.

Din partea Guvernului a depus o coroană Toni Greblă. Din partea Camerei deputaților a depus coroana Georgian Pop, membru în Comisia de Apărare, iar din partea Senatului vicepreședinții Șerban Valeca și Iulia Scântei.

La ceremonie a fost prezentă ți candidata la Președinție, Ramona Bruynseels.

Șeful statului va participa, de asemenea, la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armatei României din Satu Mare, începând cu ora 17:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.