Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis reunește CSAT-ul: le forțează mâna liderilor coaliției de guvernare

presidency.ro
iohannis csat

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte marţi, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se prezentarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026. Şedinţa CSAT condusă de preşedintele Klaus Iohannis va avea loc la ora 15,00.

Citește și: DOCUMENT: Cum arată Ordonanța prin care se schimbă pensiile speciale

Citește și: SURPRIZĂ Cine a fost ȚINTA DNA în DESCINDERILE de la Guvern / SURSE

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 4 iulie. La acea dată, Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 - 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT de către iniţiator pentru a fi adaptat dorinţei politice referitoare la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, anunţa preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, președintele îi acuza pe cei din coaliția de guvernare că își asumă alocarea a 2% din PIB pentru Apărare doar din vorbe, pentru că pe hârtie aceste sume nu se regăsesc.

Şeful statului a avut săptămâna trecută o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Apărări Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 - 2026, ce prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în 2015 de către toate partidele politice de a se aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an. 

"Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", informa Administraţia Prezidenţială după întâlnirea celor doi oficiali. 

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice al Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară. 

Miercurea trecută, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, anunţa că proiectul de înzestrare a Armatei a fost refăcut şi că va fi prezentat în CSAT când preşedintele Klaus Iohannis va solicita acest lucru. 

"Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistenţă şi în cifre şi ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet", afirma Ţuţuianu într-o conferinţă de presă, precizând că doar o parte din cei 2% din PIB pentru Apărare sunt destinaţi înzestrării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.