Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: România are o creștere economică robustă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis oi cioban

România are în această perioadă o creştere economică "robustă", a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că s-au accelerat "nu doar motorul consumului, ci şi componenta investiţională a economiei".

"Economia României traversează acum o perioadă de creştere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creştere de 5,2%, fapt ce plasează România în topul creşterii economice europene. De asemenea, este de remarcat încrederea de care se bucură România, inclusiv prin creşterea investiţiilor străine directe cu 19% pe primele opt luni ale anului. De aici şi prognozele favorabile, care arată creşteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform datelor Fondului Monetar Internaţional", a afirmat Iohannis, la Gala "Topul Naţional al Firmelor".

Citește și: Nu ai mai văzut așa ceva: Acesta e CEL MAI RAPID CAMION din lume / VIDEO

În opinia sa, aceste cifre sunt "încurajatoare". "Motoarele creşterii economice s-au multiplicat. Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului s-a accelerat, ci şi componenta investiţională a economiei, chiar dacă mare parte din investiţii, în special în cazul IMM-urilor, se fac încă din surse proprii, de obicei, pe seama profitului", a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a pledat pentru o infrastructură financiară mai permisivă destinată mediului de afaceri, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin bănci, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare.

Citește și: ADN-ul uman conține mult ADN non-uman: Cât de mare e partea de animal din oameni

"Avem nevoie de o mai bună intermediere pe piaţa de capital, care să asigure un transfer eficient al capitalului în cadrul economiei, inclusiv printr-un rol mai activ al bursei de valori. În acest sens, dar nu numai, România are nevoie de politici economice responsabile, de echilibre sănătoase şi de prudenţă fiscal-bugetară. Este important, de exemplu, ca fondurile băncilor să nu meargă cu precădere către finanţarea statului, pentru acoperirea deficitului bugetar, ci să meargă în economia reală, prin creditarea firmelor pentru proiecte de investiţii, care să creeze locuri de muncă, valoare adăugată şi venituri mai mari pentru români", a spus şeful statului citat de agerpres.ro.

Citește și: China a deschis FABRICA DE ȚÂNȚARI: 20 de milioane de insecte vor fi eliberate săptămânal! Iată motivul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.