Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, TOCAT de un fost membru CSM: A ÎNCĂLCAT recomandările MCV

Inquam Photos / George Calin
iohannis parlament

Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcţie procurorii care au aviz negativ din partea CSM, e de părere fostul membru CSM, Toni Neacşu. Acesta spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Fostul membru CSM, Toni Neacşu, a declarat că avizele erau facultative, însă „în mod clar, este o nesocotire a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”, conform Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Mircea Beuran, primele DECLARAȚII la Tribunalul București, unde a CONTESTAT arestul la domiciliu

 

„Din punctul meu de vedere, slăbeşte independenţa sistemului judiciar, atât timp cât nu se ţine cont de părerea forului suprem care garantează independenţa justiţiei”, a spus Toni Neacşu.

În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului Consiliului Superior al Magistraturii: „(...) avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.

De asemenea, fostul membru CSM este de părere că mediul politic nu trebuie să afecteze independenţa justiţiei: „Singura garanţie că numirile sunt profesionale iar nu politice erau aceste avize ale Consiliului Superior al Magistraturii, cel puţin asta a fost optica Comisiei Europene până acum”.

Neacşu spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.