Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: 'Viitorul economic al României depinde de capacitatea de a ieși din tiparele modelelor tradiționale, axate preponderent pe consum'

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România beneficiază de importante avantaje competitive şi că acestea pot fi valorificate mai bine prin utilizarea eficientă a fondurilor europene.

Şeful statului a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul evenimentului "110 ani de excelenţă academică", organizat de Academia de Studii Economice din Bucureşti. Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

"România beneficiază astăzi de importante avantaje competitive - fie că vorbim despre digitalizare şi tranziţia verde, fie că ne referim la profilul nostru în plan regional şi global, care a crescut consistent prin reaşezarea hărţii schimburilor comerciale şi a accesului la resurse. Toate aceste avantaje pot fi mai bine valorificate prin utilizarea eficientă a volumului fără precedent al fondurilor europene de care ţara noastră beneficiază. Avem toate premisele pentru a reuşi să realizăm modernizarea României. Dincolo de provocările actuale sau mai degrabă în ciuda acestora, economiştii văd şi oportunităţi de progres şi dezvoltare. Am convingerea că viitorul economic al României depinde decisiv de capacitatea de a ieşi din tiparele modelelor tradiţionale, axate pe termenul scurt şi preponderent pe consum, în favoarea politicilor sustenabile, axate pe investiţii şi competitivitate. În acest sens, reformele şi investiţiile de anvergură pe care România şi le-a asumat pentru anii următori arată că suntem pe drumul cel bun. Avem însă nevoie de stabilitate şi încredere în acest parcurs. Astfel, sunt esenţiale implicarea activă şi responsabilă a specialiştilor din domeniul economic, dar şi cooperarea cât mai bună cu mediul de afaceri, comunitatea academică şi ceilalţi parteneri de dialog social", spune preşedintele Iohannis în mesaj.

El felicită ASE pentru locul fruntaş pe care îl ocupă în clasamentele naţionale şi în primele 600 de universităţi din lume.

"Performanţele cadrelor didactice, studenţilor şi absolvenţilor Academiei de Studii Economice sunt oglinda calităţii actului educaţional desfăşurat la ASE de mai bine de un secol", subliniază Iohannis.

Şeful statului subliniază importanţa educaţiei economice şi financiare, în contextul actual.

"Succesiunea şi amplitudinea crizelor din ultimii ani au marcat semnificativ toate economiile lumii, care se confruntă acum cu provocările redresării post-pandemie, amplificate de război, criza energetică şi inflaţia record. Incertitudinea globală, economică şi de securitate, se intensifică pe fondul războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei. Creşterile de preţuri se suprapun acum pe un context macroeconomic incert, care ameninţă sustenabilitatea finanţelor, investiţiile şi calitatea vieţii. Provocările actuale impun politici publice adecvate noilor realităţi socio-economice. Din nevoia de adaptare, mediul antreprenorial configurează noi modele de business, iar priorităţile operaţionale şi de investiţii se reaşază prin noi strategii şi planuri de inovare", arată el.

Preşedintele Iohannis menţionează că pentru a continua pe direcţia modernizării, România trebuie să îşi activeze întreg potenţialul şi toate competenţele financiare şi antreprenoriale de care dispune, pentru orientarea constructivă şi fundamentarea realistă a deciziilor de politică economică.

"În acest sens, şcolile de afaceri puternice şi ştiinţa economică veritabilă îşi vor dovedi încă o dată valoarea, prin susţinerea mediului antreprenorial şi a dezvoltării economice sustenabile. Pe acest drum al dezvoltării, economiştii au obligaţia de a fi nu doar bine pregătiţi în plan profesional, ci preocupaţi constant de implicaţiile deciziilor lor, conştienţi de importanţa esenţială a politicilor economice şi a rolului unor specialişti integri, animaţi de ambiţie şi viziune în a prefigura cât mai avantajos viitorul economic", mai spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.