Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

KMG International, recorduri istorice pentru primele 9 luni din 2017

rompetrol kmg

Grupul KMG International (KMGI) a atins în primele nouă luni din 2017 rezultate tehnologice și financiare record, unice în istoria sa de circa 20 de ani.

”Astăzi vorbim cu încredere despre faptul că KMG International este un grup de companii, care crește stabil de la an la an, indicatorii financiari și operaționali atinși fiind peste rezultatele estimate și reprezentândnoi recorduri istorice. În ultimii 5 ani, pe fondul programului de transformare a business-ului la scară largă, am modernizat unitățile de producție, am reconfigurat și extins rețeaua de benzinării, dar am îmbunătățit și întregul model de management al business-ului, aducând Grupul la un nou nivel de calitate și performantă”, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Astfel, KMGI și-a îmbunătățit constant din 2012 și până în prezent indicatorii operaționali (cantitățile de materii primă procesate, volume de produse petroliere comercializate, reducerea și eficientizarea costurilor de procesare și distribuție), dar și rezultatele financiare – EBITDA și profitul net.Programul de investiții bine pus la punct și echilibrat, susținut de acționarul KazMunayGas - compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, combinat cu eforturile managementului Grupului continuă să determine și să sustină obținerea acestor performanțe.

Grupul a înregistratînprimele9luni ale anului un profit operațional (EBITDA) de 180milioane USD*, încreștere cu 24% față de rezultatul consemnat în perioada similară din 2016. În 2016, EBITDA-ulobținut de KMG International a fost de aproximativ 204 milioane USD.

Înacelașitimp, profitul net s-a majorat de la 12,3 milioane USD atins în perioada ianuarie – septembrie 2016 la 77,2 milioane USD în perioda similară a acestui an, pe fondul unei creșteri cu peste 28% a cifrei brute de afaceri până la un nivel de 6,4 miliarde USD.

Rafinare și petrochimie

Pe fondul unei opriri planificate în luna mai a rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, unitățile de producție au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului (+2%). În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de țiței.

Din datele preliminare, rafinăria Petromidia a procesat în luna octombrie o cantitate zilnică de circa 18.000 tone de materie primă, cel mai înalt nivel atins de aceasta în istoria sa de 41 de ani. Totodată, rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie au atins în octombrie un volum total de materii prime procesate de 60.000 de tone, fiind recorduri istorice pentru cele două unități de producție.

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploiești - cea mai veche unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri. Compania este deținutăîn principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să proceseze un volum de circa 5,6 milioane tone materie primă, în creştere cu 4,5% faţă de nivelul istoric obţinut în 2016. În acelaşi timp, compania şi-a propus să comercializeze circa 5,3 milioane tone produse petroliere, din care circa 83% carburanţi auto (benzine - 1,4 milioane tone, motorine - 2,76 milioane tone, gaz petrolier lichefiat – 241.000 tone).

Retail

Segmentul de retail al Grupului a înregistratînprimelenouăluni ale anuluiun volum record de circa 2,1 milioane tone carburanți (benzină, motorină, gazpetrolierlichefiat) înRomânia, Moldova, Bulgaria și Georgia, încreștere cu peste 10% față de indicatorulconsemnatînperioadaianuarie – septembrie 2016. Anultrecut, nivelul total atins de Grup a fost de 2,9 milioane tone, cu 15% maimultdecâtcel din 2015.

Înprimelenouăluni ale anului, nivelul total al carburanțilorcomercializațiînRomâniaprincanalele de distribuție (retail, whosale) s-amajorat cu circa 12%, până la circa 1,8 milioane tone. Rompetrol Downstream a consemnat o îmbunătățire de 10% a vânzărilorprinrețeauasa de distribuție retail și de peste 6% princanalul de whosale.

Din datelepreliminare, vânzăriletotale de carburanțiînperioadaianuarie - octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane tone cu peste 11% față de volumulcomercializatînperioadasimilară din 2016. Încele 10 luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creștere a volumelor de 7%, iarsubsidiarele din Bulgaria, Moldova și Georgia de 12%.

Acestăevoluție a fostsusținută de continuareaprogramelor de extindere a rețelei de distribuțiecarburanți, finalizareaprogramului de rebranding al stațiilor Rompetrol, darșiconsolidareabrandurilorHeisiFill&Go.

Recent, compania a deschis o nouăstație in localitateaCâmpulungMoldovenesc, aceastafiind a patraunitatefinalizatăînacest an dupăcele din București (zoneleChitiliașiValeaOltului) șiIași. Până la fineleanului, Rompetrol Downstream și-a propussăfinalizezealte 2 noistațiiînBucureștișiBaia Mare, continuândlucrări de construcție a altordouăstațiiînSovatașiBacău.

La sfârșitulluniiiunie, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 793puncte de comercializare (rețeaua de stațiiRompetrol, stațiiPartener Rompetrol, stații mobile Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 metricubi).Rețeaua de stații Rompetrol numărăînprezent140 de unități, din care 111 au implementatșiconceptulHei de gastro-restaurant.

Trading

Segmentul de Trading și Supply Chain a consemnatînperioadaianuarie – septembrie un volum total al materiilor prime șiprodusepetrolierecomercializate de circa 13,4 milioane tone, încreștere cu 11% față de nivelulatinsin perioadasimilară din 2016.

Conform datelorpreliminare, KMG Trading a reușitsăobținăînlunaoctombrie un volum de aproximativ 2,2 milioane tone de produseșimaterii prime transferateșicomercializate, celmaiînaltnivel lunar atinspânăînprezent de aceasta. Din aceastăcantitate, circa 67% a fostreprezentată de activitățile de trading cu parteneriexterni.

Astfel, volumeletranzacționate au atinsînperioadaianuarie – octombrie un nivel de peste 15,5milioane tone (+15%) șicuprindatâtmateriile prime livratepentruaprovizionareaunităților de producție ale Grupului, câtșitransferul/vânzareaproduselorpetrolierecătresubsidiarele din regiuneșiparteneriexterni.

KMG Trading esteunicul operator pentruexportulțițeiuluiprodus de companianațională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas, darșipentruderulareaoperațiunilor de trading pepiețeleinternaționale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.