Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo interzice organizarea unui referendum sârb pe teritoriul său

RTK
Kosovo politie

Kosovo a interzis sâmbătă organizarea pe teritoriul său a unui referendum privind justiţia organizat de Serbia, care dorea să-i implice pe sârbii care locuiesc în fosta sa provincie, o decizie care ar putea stârni tensiuni, transmite AFP preluat de agerpres.

Sârbii sunt chemaţi să se pronunţe duminică asupra schimbărilor constituţionale care ar trebui să facă justiţia mai independentă, reformă cerută în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Kosovo, fostă provincie predominant albaneză din sudul Serbiei, şi-a proclamat independenţa în 2008 şi nu este recunoscută de Serbia. Belgradul menţine relaţii strânse cu cei aproximativ 100.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, dintre care mulţi refuză autoritatea guvernului de la Priştina.

 


Desfăşurarea unui referendum organizat de o ţară străină este o "încălcare a Constituţiei şi a suveranităţii Kosovo", se arată într-o rezoluţie adoptată de parlamentul kosovar. Membrii comunităţii sârbe au boicotat votul.

Contrar practicii de la alegerile anterioare organizate de Serbia, de data aceasta nu vor exista secţii de votare în zonele populate în principal de sârbi.

Sârbii, pe de altă parte, au posibilitatea de a vota prin corespondenţă şi doar într-un birou de legătură al guvernului sârb, a explicat premierul kosovar Albin Kurti.

Poliţia kosovară a împiedicat marţi intrarea în Kosovo a două camioane care transportau buletine de vot.

Vineri, într-o declaraţie, puterile occidentale au încurajat sârbii să voteze la referendum şi au cerut Priştinei "să le permită sârbilor să îşi exercite dreptul de vot".

Tensiunile continuă să rămână ridicate între sârbi şi kosovari după mai bine de două decenii de la războiul din 1998-1999 dintre rebelii albanezi şi regimul lui Slobodan Milosevic.

Normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina este crucială pentru apropierea acestora de Uniunea Europeană.

Independenţa provinciei Kosovo a fost recunoscută de o sută de ţări, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor Uniunii Europene, dar nu şi de Rusia şi China, care împiedică recunoaşterea acestui teritoriu de către ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.