Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo: Votul pentru alegerea preşedintelui a fost amânat pentru duminică

Agerpres - Reuters
Kosovo Albin Kurti

În pofida victoriei sale detaşate la alegerile legislative din februarie, noul prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti, nu a reuşit să impună sâmbătă seară alegerea candidatei lui la preşedinţie, iar şedinţa parlamentului a fost suspendată până a doua zi, notează AFP.

Mişcarea de stânga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Albin Kurti, aliată cu populara juristă Vjosa Osmani, în vârstă de 38 de ani, a triumfat la alegeri cu peste 50% din voturi, promiţând eradicarea corupţiei pe acest teritoriu sărac afectat de instabilitatea politică, potrivit agerpres.ro.

Recentele alegeri au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-99), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu.

Parlamentul s-a reunit sâmbătă seară pentru a se pronunţa asupra candidaturii lui Vjosa Osmani. Dar parlamentari ai opoziţiei şi minorităţii sârbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputaţi din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

"Din cauza lipsei unui cvorumului, sesiunea va continua duminică, 4 aprilie 2021, la orele 17:00 (15:00 GMT)", a anunţat preşedintele parlamentului, Glauk Konjufca, după câteva ore de impas.

Eşecul votului ar precipita noi alegeri legislative anticipate pe teritoriul cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, unde salariul mediu este de circa 500 de euro şi unde tinerii îşi caută masiv salvarea emigrând în Elveţia sau Germania.

Au fost prezenţi doar 79 de parlamentari pentru a participa la votul care se poate desfăşura în cel mult trei tururi.

Tabăra lui Albin Kurti dispune de 58 de mandate şi poate conta pe mai mulţi deputaţi din rândul minorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.