Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi vrea atribuții noi. Își dorește să ancheteze și încălcările embargoului asupra Rusiei

media.radiochisinau.md
Laura Codruta Kovesi

Procurorul șef al UE, care și-a obținut reputația luptând cu politicienii corupți din țara ei, România, afirmă că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care funcționează acum de doar un pic mai mult de un an, e bine pregătit pentru a cerceta încălcarea sancțiunilor. UE vrea să încrimineze prin legislația europeană încălcarea sancțiunilor și să-i confere EPPO cât mai curând cu putință autoritatea de a cerceta astfel de cazuri, a declarat Laura Codruța Kovesi.

„Cu siguranță suntem pregătiți. O putem face”, a declarat vineri Kovesi cu ocazia unui interviu online din biroul ei din Luxembourg. „Una dintre infracțiunile potențiale legate de încălcarea sancțiunilor e contrabanda, iar pe aceea o putem investiga deja.”, a explicat ea. „Deci am putea începe și mâine, dacă am avea instrumentele juridice.”

UE a înghețat până acum, de la invazia din februarie a lui Vladimir Putin în Ucraina, active de 18,9 miliarde de aparținând unor indivizi și entități sancționați din Rusia. Kovesi are oricum foarte mult de muncă. EPPO investighează deja cazuri de fraudă contra bugetului UE totalizând peste 5 miliarde de euro.

Kovesi a fost de fapt primul demnitar UE care a vizitat Ucraina după invazia rusă și a semnat cu autoritățile de la Kiev un acord pentru schimb de informații despre cazurile de fraudă din Ucraina legate de fondurile UE, întrucât țara a primit recent statut de candidat la aderare și urmează să primească fonduri pre-aderare.

„Avem un contact destul de solid cu parchetul general ucrainean și așteptăm noua competență potențială a EPPO” pentru a colabora mai strâns cu colegii de la Kiev, a declarat Kovesi.

Kovesi are reputația de a fi un procuror fără teamă după ce a condus în România o campanie anticorupție fără precedent, care i-a trimis după gratii pe cei mai influenți politicieni ai țării. Aflată acum la Luxembourg, în inima UE, ea afirmă că poate conta pe „perspectiva amplă” a EPPO pentru a pedepsi infracțiuni transnaționale și pentru a combate frauda, care a provocat mari pagube bugetului UE.

EPPO a recuperat deja 250 de milioane de euro în acest prim an, iar Kovesi se așteaptă ca actualul număr de 1.200 de dosare în lucru să se dubleze la anul.

Săptămâna trecută a anunțat o operațiune vizând un caz de fraudă cu TVA de 2,2 miliarde euro implicând 35 de țări din Europa. Cum unele studii estimează fraudele cu TVA din UE la 50 de miliarde de euro pe an, acesta e doar începutul, a declarat ea.

Un mare obstacol în calea tuturor anchetelor supervizate de ea e acela că numai 22 din cele 27 de state UE sunt în EPPO, iar unele țări, precum Polonia, resping orice formă de cooperare.

„E o problemă foarte mare, fiindcă există conexiuni cu firme ori indivizi din Polonia”, dar când guvernul „spune că nu cooperează, ancheta noastră e clar că are de suferit”, a declarat Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.