Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi iese personal la atac: 'DNA se va închide dacă se aprobă modificările la Codurile penale'

AGERPRES
Laura Codruta Kovesi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, spune că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale elimină foarte multe din instrumentele eficiente de investigare pe care le au procurorii şi că dacă acestea vor fi aprobate "DNA se va închide". "Aceste modificări nu vor afecta doar activitatea tuturor procurorilor, ci pun în pericol toţi românii", a declarat Kovesi la Digi 24, potrivit news.ro.

Vezi şi: DNA 'trage cu tunul' în Comisia Iordache: 'Un efect devastator asupra anchetelor penale'

Ea a spus că, de exemplu, există o modificare care va obliga procurorii ca imediat după înregistrarea unei sesizări vizând o persoană suspectată de fapte de corupţie să anunţe acea persoană.

"Dacă noi la DNA avem o sesizare că un primar a cerut mită ca să atribuie un contract, noi imediat va trebui să anunţăm acea persoană, să sunăm la domnul primar şi să îi spunem ştiţi, avem o sesizare la DNA că dumneavoastră veţi primi mită şi din acest moment  aveţi dreptul să participaţi la toate actele pe care noi le facem ca să vă prindem când dumneavostră primiţi mită. Dacă intra în vigoare un astfel de text, putem spune că DNA se închide”, a declarat Kovesi.

Ea a afirmat că s-ar putea ca procurorii să nu mai ajungă niciodată la trimiterea în judecată, dacă vor fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţie.

"Ce conturi mai poţi să verifici, ce investigaţii mai poţi să faci, ce probe mai poţi să administrezi, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a mai afirmat că o altă modificare care ar afecta grav activitatea procurorilor se referă la imposibilitatea de a folosi în alt dosar rezultatele percheziţiilor informatice.

Vezi şi: Oana Schmidt-Hăineală a învins CSM la ÎCCJ. Trebuie să se întoarcă la Ministerul Justiţiei

"Dacă ridicăm un calculator şi, pe lângă documentele pe care le căutăm şi mailuri care ne interesează găsim fişiere video cu o crimă sau cu pornografie infantilă, nu putem face nimic cu acele fişiere, ci, dimpotrivă, trebuie distruse", a arătat şefa DNA.

Procurorul-şef al DNA a dat şi exemplul amendamentului privind accesul organelor de anchetă la baze de date, arătând că, dacă un om este călcat de maşină, poliţiştii şi procurorii nu vor putea verifică cine este proprietarul maşinii.

Astfel, "investigatorii vor fi privaţi de instrumente eficiente şi simple atunci când vorbim de infracţiuni grave", a spus Kovesi, arătând că modificările aduse Codului de procedura penală "nu au absolut nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie", în condiţiile în care PSD a susţinut că le face pentru alinierea cu directiva europeană în materie.

"Este doar un pretext de a elimina capacitatea poliţiştilor şi procurorilor de a descoperi şi cerceta aceste infracţiuni", a mai spus şefa DNA, adăugând că prezumţia de nevinovăţie este deja prevăzută şi consolidată în legislaţia românească.

"Aceste modificări nu vor afecta doar activitatea tuturor procurorilor, ci pun în pericol toţi românii", a adăugat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, joi, un comunicat de presă în care arată că modificările aduse Codului de procedură penală vor avea un "efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru că elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiuni, iar Directiva 2016/343 a Parlamentului European privind prezumţia de vinovăţie este deja prevăzută în legislaţia internă, astfel că este folosită doar ca pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi şi dovedi infracţiuni.

Vezi AICI toate modificările propuse la Codul de Procedură Penală!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.