Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi revine cu explicaţii despre teza de doctorat: 'Similitudinea nu înseamnă plagiat'

teza kovesi doctorat

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, revine cu explicaţii pe tema lucrării sale de doctorat, despre care o comisie independentă formată din specialişti în drept a stabilit că este copiată în proporţie de 4%. Şefa DNA susţine că există unele similitudini, în aspectele legate de definiţii, ceea ce nu înseamnă că este vorba despre un plagiat. Mai mult, Kovesi afirmă că a fost acuzată că a copiat din lucrări apărute la câţiva ani după ce şi-a susţinut ea teza de doctorat.

Vezi şi: Kovesi vorbeşte despre relaţia cu Dragnea după acuzaţiile lui Ponta. Atac voalat la Daniel Morar

"Nu este deloc controversat. Este cred cea mai verificată teză de doctorat. La fiecare trei-patru ani s-a făcut câte o verificare. Vorbim despre nişte similitudini care există în teza de doctorat într-un anumit procent, ceea ce nu înseamnă plagiat. Similitudinea nu înseamnă plagiat. Am făcut un punct de vedere cu privire la ce s-a dezbătut anul trecut în spaţiul public. Am constatat cu stupoare că mi se reproşa faptul că există similitudini între fraze ale tezei mele de doctorat şi fraze care au fost publicate în 2015 sau 2014 în alte lucrări, în condiţiile în care eu în 2011 şi în 2010 am lucrat la teză şi mi-am susţinut teza de doctorat. Deci nu aveam cum să copiez după cineva care a publicat în 2014, 2015. Am fost acuzată că există similitudini între teza mea de doctorat şi anumite fraze care au fost postate pe site-uri şi au fost create abia în 2016. Sigur, am luat frază cu frază şi am explicat. La momentul respectiv să ştiţi că mi-am pus problema dacă nu ar trebui să fac public acest punct de vedere, însă am zis că această problemă trebuie rezolvată totuşi instituţional şi nu să fac o apărare în spaţiul public. Îmi era foarte la îndemână să public punctul de vedere, să vadă toată lumea că eram acuzată pe nedrept, dar am aşteptat ca instituţiile statului să facă acea verificare. În final s-a constatat că 4% din frazele pe care eu le-am folosit în teză sunt similare cu alte fraze. Şi acum studenţii la Drept cred că sunt conştienţă că nu ai cum să defineşti o infracţiune, să vorbeşti de latura obiectivă a unei infracţiuni şi să inventezi cuvinte, pentru că aceste definiţii sunt standard şi de aceea apar similitudini", a declarat Kovesi într-un interviu realizat în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Vezi şi: Kovesi face marele anunţ în dosarul morţii poliţistului Gigină. Reproşuri pentru Curtea Constituţională

Kovesi spune că a avut timp să se ocupe de teza de doctorat, chiar dacă era procuror general al României la momentul redactării, pentru că tema lucrării era apropiată de activitatea pe care o desfăşura zi de zi.

"În ceea ce priveşte cum mi-am gestionat eu timpul, teza de doctorat a avut o temă care se plia foarte mult pe ceea ce făceam ca procuror general. Dacă tot vorbim de teză, procurorul general al României este cel care autorizează toate livrările supravegheate. Deci asta făceam eu la birou. Cum poate să-mi reproşeze cineva că eu copiam după un student la Drept, care a scris un referat după ce mi-am dat eu teza de doctorat, în condiţiile în care eu făceam acest lucru? Ştiu foarte bine şi cum se foloseau investigatorii acoperiţi, cum se lucra cu aceste instituţii. Această teză de doctorat a venit ca o completare la ceea ce făceam. Să nu vă imaginaţi că şeful DNA sau procurorul general sau un şef din procuratură nu are timp liber. Nu lucrăm 24 de ore din 24. Avem şi noi timp liber", a mai afirmat şefa DNA.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.