Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV - Kovesi vorbeşte despre relaţia cu Dragnea după acuzaţiile lui Ponta. Atac voalat la Daniel Morar

Inquam Photos / Octav Ganea
laura codruta kovesi Inquam Photos

După ce Victor Ponta a afirmat că Dragnea, Coldea şi Kovesi se întâlneau în contexte informale şi chiar au negociat situaţia juridică a preşedintelui PSD, şefa DNA s-a hotărât să-şi încalce promisiunea că nu va mai răspunde la asemenea acuzaţii şi să dea o replică. Kovesi susţine că nimeni nu a fost favorizat de DNA... cel puţin nu în mandatele ei, afirmaţie care poate fi un atac voalat la predecesorul ei, Daniel Morar.

Vezi şi: Kovesi face marele anunţ în dosarul morţii poliţistului Gigină. Reproşuri pentru Curtea Constituţională

"De vreun an şi jumătate sau de doi ani e o modă ca anumiţi inculpaţi să invoce tot felul de situaţii presupuse, inventate, situaţii care nu sunt adevărate sau care nu corespund realităţii, să facă tot felul de afirmaţii.

Din două motive nu comentez aceste afirmaţii. În primul rând pentru că eu am o obligaţie de rezervă ca magistrat şi nu pot să intru într-un dialog public cu inculpaţii sau cu alte persoane pe care noi le cercetăm sau cu martori sau cu părţi civile. Acesta este motivul pentru care de multe ori nu comentăm astfel de situaţii. Inculpaţii pot să-şi aleagă cum să-şi facă apărarea. Îşi fac apărarea depunând cereri la noi sau îşi fac apărarea în spaţiul public, invocând diverse situaţii, comentând dosarul sau comentând încadrarea juridică a faptei. Este dreptul lor să facă acest lucru. Dar noi, ca procurori, avem obligaţia de rezervă şi nu putem intra într-un dialog public cu ei.

Al doilea motiv este faptul că, poate şi ca o chestiune de tactică, au tot fost întrebări insistente să comentez anumite afirmaţii ale unor persoane pe care noi le cercetăm, inculpaţi, condamnaţi, persoane trimise în judecată. Dacă vă reamintiţi, în luna ianuarie a acestui an am avut o declaraţie publică în care am spus că este prima şi ultima dată când eu comentez ceea ce spun anumiţi inculpaţi în spaţiul public. Dacă ar trebui să ies în fiecare zi, la câte acuze se aduc, eu cred că ar trebui stau numai la televizor opt ore să răspund acestor lucruri. Unele total neadevărate, false, inventate sau situaţii prezentate în alt fel.

Cât priveşte inculpatul de care se face vorbire, să nu uităm că a fost trimis în judecată în 2013, după ce eu am preluat mandatul, a fost condamnat, a fost din nou trimis în judecată într-un alt dosar. Adică nu cred că poate să spună cineva că a fost favorizat într-ul fel sau altul. Cel puţin nu atâta timp cât eu am deţinut funcţia de procuror şef al DNA. Orice inculpat, indiferent de funcţia pe care a avut-o, de notorietatea sau de averea pe care a avut-o, DNA şi-a făcut treaba şi a aplicat legea fără să facem deosebiri între un inculpat care deţine o anumite poziţie sau nu deţine o anumită poziţie", a declarat Kovesi într-un interviu realizat în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.