Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul a primit favorabil propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a se crea o zonă securizată la Kabul

france24.com
Emmanuel Macron

Kremlinul a primit favorabil luni propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a se crea o zonă securizată în capitala afgană pentru continuarea operaţiunilor umanitare, informează France Presse.

"Evident, trebuie să discutăm această propunere", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing telefonic cotidian cu presa.

"Este foarte important să discutăm toate modalităţile unei astfel de zone, ale acestui regim, dar în primul rând trebuie să înţelegem poziţia talibanilor cu privire la această idee", a adăugat el.

Franţa şi Marea Britanie vor pleda, luni, la ONU pentru crearea la Kabul a acestei "zone sigure", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu pentru Journal du Dimanche, un proiect pe care l-a considerat "total realizabil".

Începute în urmă cu două săptămâni odată cu capturarea Kabulului, operaţiunile de evacuare a afganilor care fug de regimul taliban se apropie de final la aeroport, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru retragerea soldaţilor americani la 31 august, potrivit Agerpres.ro.

Autorităţile ruse, care au evacuat câteva sute de persoane, au adoptat o poziţie conciliantă faţă de talibani, recunoscându-le victoria, dar lansându-le un apel la un "dialog naţional" pentru a forma un guvern reprezentativ.

Cu toate acestea, Rusia este preocupată de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală având graniţă cu Afganistanul.

Moscova se teme în special de un aflux de refugiaţi ce ar putea destabiliza regiunea, de sosirea printre ei a combatanţilor jihadişti şi de reapariţia traficului de opiu şi heroină, aminteşte AFP.

Luni, Dmitri Peskov a considerat de asemenea "prematură" ideea scoaterii talibanilor de pe lista organizaţiilor clasificate drept teroriste.

"Este necesar să vedem care vor fi primele măsuri ale guvernului ce va fi format", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.