Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul analizează 'imagini monstruoase' cu presupuşi prizonieri ruşi maltrataţi: Kievul le consideră false

Facebook
Vladimir Putin

Kremlinul a anunţat luni că anchetatori ruşi vor analiza o înregistrare video difuzată pe social media şi care ar arăta cum forţe ucrainene maltratează presupuşi soldaţi ruşi capturaţi, imagini a căror veridicitate este pusă la îndoială de Kiev, relatează luni Reuters.

Vezi și: Hackerii Anonymous publică un document al Ministerului rus al Apărării: Ordin pentru falsificarea de înregistrări, semnat de un ministru interimar

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că videoul, despre care a spus că ar conţine "imagini monstruoase", trebuie evaluat din punct de vedere juridic şi că cei care au luat parte la ceea ce el a descris drept tortură trebuie traşi la răspundere.

Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea imaginilor citate de Kremlin, scrie agerpres.ro.

CNN a geolocalizat și a verificat un videoclip publicat sâmbătă pe Telegram, care arată un atac reușit al trupelor ucrainene din batalionul Azov, o grupare de luptători cu viziuni de extremă dreaptă. În urma asaltului asupra zonei Olhovka, cunoscută și sub numele de Vilkhivka, aceștia ar fi luat mai mulți prizonieri ruși. Unii dintre ostatici ar fi fost dezbrăcați și legați la ochi.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat direct la comentariile lui Peskov, deşi înalţi oficiali de la Kiev au declarat anterior că înregistrarea video este un "fake".

"În prezent, nimeni nu poate confirma sau infirma veridicitatea acestei înregistrări video. Nu se ştie unde s-a întâmplat sau cine sunt participanţii", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksandr Motuzîanik.

El a făcut referire la comentariile lui Valeri Zalujnî, comandant-şef al forţelor armate ale Ucrainei, înainte ca Peskov să anunţe ancheta rusă asupra videoului.

"Inamicul produce şi distribuie înregistrări video cu tratamente inumane ale unor pretinşi 'prizonieri ruşi' de către 'soldaţi ucraineni' pentru a discredita Forţele de Apărare ucrainene", potrivit lui Zalujnî.

Forţele armate ale Ucrainei respectă normele internaţionale, a mai declarat Zalujnî, acuzând Rusia că produce astfel de înregistrări video pentru a discredita soldaţii ucraineni. El nu a prezentat nicio dovadă care să-i susţină acuzaţia, notează Reuters.

Serghi Nîkîforov, purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că videoul trebuie evaluat "în contextul atât al războiului real, cât şi al războiului informaţional".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.