Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul își umflă mușchii: 'Plafonarea preţului la petrolul rusesc nu va avea impact asupra ofensivei ruse în Ucraina'

vestidinrusia.ro
rusia kremlin

Plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de ţările occidentale nu va avea impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina, a afirmat luni Kremlinul, atenţionând împotriva "destabilizării" pieţei mondiale la energie, informează AFP, conform Agerpres.

Economia rusă "are toate capacităţile necesare" pentru finanţarea ofensivei militare, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Astfel de măsuri nu vor avea impact" (asupra ofensivei ruse), a adăugat el.

"În schimb, aceste măsuri vor avea fără îndoială un impact asupra stabilităţii pieţei mondiale de energie (...). Acesta este un pas spre destabilizarea ei", a continuat Peskov, adăugând că Moscova "pregăteşte" măsuri de retorsiune.

Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, o măsură care trebuie să intre în vigoare începând de luni.

Obiectivul afişat al acestei noi sancţiuni este de a diminua o parte din veniturile colosale pe care Moscova le are din vânzarea de hidrocarburi şi de a reduce astfel capacitatea ei de a finanţa efortul de război în Ucraina.

Mecanismul adoptat prevede că doar petrolul rusesc vândut la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari pe baril va putea continua să fie livrat. Peste acest preţ, le va fi interzis firmelor cu sediul în ţările UE, G7 şi în Australia să asigure orice servicii ce ar permite transportul maritim.

Activarea unei plafonări coincide cu intrarea în vigoare luni a unui embargo al UE asupra petrolului rus transportat pe cale maritimă.

Kremlinul a atenţionat deja că nu va mai livra petrol ţărilor ce vor adopta mecanismul de plafonare, o poziţie reafirmată duminică de ministrul-adjunct al energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak.

Citat de agenţii de presă ruse, el a afirmat că Rusia lucrează la "mecanisme care să interzică utilizarea instrumentului de plafonare, indiferent de nivelul fixat". "O astfel de ingerinţă nu poate decât să provoace o şi mai mare destabilizare a pieţei şi o penurie de resurse energetice", a spus Novak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.