Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul ripostează la acuzele Berlinului în cazul Navalnîi și avertizează: 'Există riscul prăbuşirii relaţiilor dintre Rusia şi Germania'

putin merkel putin

Berlinul a angajat un curs de descurajare a Rusiei, avansând acuzaţii nefondate, ultimatumuri şi ameninţări, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, apreciind în acelaşi timp că tensiunile dintre cele două ţări ar putea fi depăşite în beneficiul ambelor părţi, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi Interfax, potrivit Agerpres.

Există riscul 'prăbuşirii relaţiilor' dintre Rusia şi Germania, a avertizat într-o declaraţie separată directorul adjunct al Departamentului III al Ministerului de Externe rus, Oleg Krasniţki.

Diplomatul a evocat un proces de 'eroziune' intervenit în relaţiile bilaterale din cauza unor 'dezacorduri cu caracter geopolitic şi strategic, precum şi a abordărilor diferite într-o serie de probleme internaţionale de actualitate'.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu putem limita această creştere decât respectând regulile’

La ora actuală, soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi Germania este din nou 'supusă testului', a mai spus el.

'Se doreşte din nou să se poarte un dialog cu Rusia de pe o poziţie de forţă, aşa cum a fost în perioada Războiului Rece faţă de URSS: provocări, un limbaj al ultimatumurilor, ameninţări', a declarat Krasniţki, citat de Interfax.

După transferul opozantului rus Aleksei Navalnîi - care s-a simţit rău în timpul unui zbor din Siberia la Moscova - într-o clinică din Berlin la 22 august, Germania a declarat că, în urma testelor efectuate de un laborator al armatei a rezultat că omul politic rus - un virulent critic al Kremlinului - a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare. Alte două teste efectuate de două laboratoare - unul în Franţa, altul în Suedia - au ajuns la aceeaşi concluzie.

Citește și: DNA a decis: ‘Fostul director ‘Unifarm’ va fi judecat pentru săvârşirea infracţiuni de luare de mită’

Germania şi alte cancelarii occidentale au cerut Moscovei explicaţii, dar Kremlinul a negat orice implicare, refuzând să deschidă o anchetă penală, pe motiv că nu dispune de probe care să dovedească un act criminal în cazul Navalnîi.

Cancelarul german, Angela Merkel, a menţionat o 'tentativă de asasinat' la adresa lui Navalnîi şi a avertizat Moscova că ar putea fi vizată de noi sancţiuni dacă nu elucidează otrăvirea opozantului rus. De altfel, Berlinul a luat în considerare şi îngheţarea proiectului de gazoduct Nord Stream2 cu Rusia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.