Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul vrea să bage zânzanie între aliații din NATO-Rusia se îndoieşte că Uniunii Europene i "se va permite" să-şi obţină suveranitatea în domeniul apărării

infonews.ge
steag Rusia UE

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că Rusia doreşte o Uniune Europeană "puternică, independentă, deschisă" şi "suverană" în materie de securitate, dar se îndoieşte că acesteia i se va "permite" să realizeze în cele din urmă acest deziderat, informează agenţia de presă EFE şi canalul tv Mir24 preluate de Agerpres.

Lavrov a făcut aceste declaraţii la Conferinţa de securitate de la Munchen - un forum-cheie pentru politica externă şi de apărare europeană - la care a susţinut un discurs mai conciliant decât poziţiile exprimate anterior la acelaşi eveniment.

"Rusia, în pofida multor speculaţii, vrea să vadă o UE puternică, independentă şi deschisă", a asigurat el după ce cancelarul german Angela Merkel vorbise despre Moscova ca despre unul dintre "inamicii Europei" din cauza "războiului hibrid" pe care îl duce împotriva unor ţări ale blocului comunitar.

În acest context, ministrul rus a evocat o afirmaţie făcută în noiembrie trecut de preşedintele Vladimir Putin, potrivit căruia dorinţa UE de a fi "independentă, autonomă şi suverană în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea" este "ceva natural" din punctul de vedere al "consolidării unei lumi multipolare".

Cu toate acestea, Serghei Lavrov a pus la îndoială faptul că UE "i se va permite" să avanseze în integrarea sa în domeniul apărării, într-o aparentă referire la SUA.

Washingtonul şi-a exprimat îndoielile cu privire la proiectul european comun de apărare, avertizând că acesta ar putea să se suprapună NATO şi să genereze ineficienţe.

În opinia lui Lavrov, UE a fost împinsă "din afară" la mai multe "confruntări" în ultimul timp cu Rusia.

"Situaţia în Europa s-a tensionat. Au apărut noi fisuri, iar cele vechi s-au adâncit", a opinat Lavrov, adăugând că realităţile actuale necesită abandonarea "recidivelor de gândire colonialistă, a filosofiei cortinelor de fier şi a cordoanelor sanitare". Potrivit lui, "casa noastră comună Europa necesită o renovare capitală".

Fără o normalizare a relaţiilor între UE şi Rusia, o autonomie strategică a blocului comunitar în domeniul securităţii este imposibilă, a mai spus ministrul de externe rus.

Chiar dacă a desemnat Rusia drept unul dintre "inamicii" UE din cauza "războiului hibrid" pe care îl duce împotriva unor state europene, cancelarul german Angela Merkel a pledat sâmbătă pentru normalizarea relaţiilor cu Moscova. 'Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în întreruperea tuturor relaţiilor cu Rusia', a subliniat Merkel, citată de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.