Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurdistanul irakian: Partidul de opoziţie Gorran, somat să plece din Erbil

Kurdistan

Partidul de opoziţie din Kurdistanul irakian, Gorran, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că principalii săi lideri au fost somaţi să părăsească Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului, de către partidul preşedintelui în exerciţiu, Masoud Barzani, transmite AFP. 

Acest demers intervine în contextul în care mii de persoane au ieşit în stradă în ultimele zile în bastioanele partidului Gorran (Schimbare) pentru a cere demisia lui Masoud Barzani, acuzându-l că privilegiază interesele clanului său în detrimentul populaţiei. 

Partidul Democratic din Kurdistan (PDK) al lui Barzani (69 de ani) acuză Gorran că se află în spatele mişcărilor de protest. 

Parlamentul din Kurdistan, precum şi trei miniştri din partea Gorran au fost somaţi de PDK să părăsească oraşul, potrivit unui comunicat al partidului de opoziţie. 

"Biroul politic al PDK a utilizat reprezentanţii săi în parlament şi în guvern pentru a-i informa pe preşedintele parlamentului şi echipa ministerială a Gorran că nu mai trebuie să meargă la locul lor de muncă şi că sunt obligaţi să părăsească imediat capitala regiunii noastre", a adăugat documentul citat. 

Cel puţin patru persoane au fost ucise sâmbătă şi duminică în cursul unor manifestaţii care au avut loc în ultimele zile în majoritatea localităţilor din sudul Kurdistanului. 

Aceste manifestaţii care au început la Sulaymaniyah, principalul oraş din sudul Kurdistanului şi fief tradiţional al opoziţiei la PDK, au cerut iniţial plata salariilor funcţionarilor, dar în prezent doresc demisia lui Masoud Barzani al cărui mandat a expirat în luna august. 

Mai multe sedii ale PDK au fost incendiate. 

"Condamn recentele violenţe şi regret pierderile de vieţi omeneşti. Este un plan pregătit de militanţii Gorran pentru a incita la ură şi violenţe", a declarat Mansour Barzani, şeful serviciilor de informaţii şi fiu al preşedintelui. 

Nemulţumirile s-au făcut auzite de mai multe săptămâni în Kurdistan unde funcţionarii manifestează frecvent pentru a cere plata salariilor pe care nu le-au mai primit de peste trei luni.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.