Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La aproape un an de la revoltele fără precedent, Cuba adoptă un nou cod penal ce reprimă şi mai mult protestele

elcomercio.pe
protest cuba

Cuba a adoptat duminică un nou Cod Penal menit "să protejeze" sistemul socialist prin pedepsirea mai ales a manifestaţiilor, la zece luni după revoltele fără precedent din vara anului 2021, relatează France Presse.

Acest nou cod aprobat de parlament "protejează interesele statului şi ale poporului", a declarat preşedintele Curţii Supreme, Ruben Remigio Ferro, prezentând proiectul de lege, potrivit Agerpres.

"Sunt pedepsite cele mai grave încălcări privind exercitarea abuzivă a drepturilor constituţionale, participarea la activităţi subversive, precum şi agresiuni prin intermediul tehnologiilor de informare", a subliniat Ferro.

Textul pedepseşte în special activităţile politice pe internet, manifestaţiile şi finanţarea externă a anumitor activităţi.

Abia publicat pe site-ul parchetului general în martie, proiectul a produs respingere în rândul opoziţiei faţă de guvernul comunist.

Noul Cod Penal este o restrângere a libertăţilor de către regim pentru a intensifica represiunea împotriva cetăţenilor, a estimat Rene Gomez Manzano, preşedintele Corriente Agramontista, cea mai veche organizaţie de avocaţi disidenţi cubanezi.

"Nu este Codul Penal de care are nevoie Cuba", a spus şi juristul Harold Bertot, profesor la Universitatea din Havana, aflat la Madrid pentru cercetare. Şi "cronologic, discutarea lui şi apoi intrarea în vigoare coincid cu un moment de tensiune politică şi socială în Cuba".

Acest cod "mizează pe o mai mare incriminare a infracţiunilor, pe întărirea pedepselor", şi-a exprimat el regretul. "El este conceput pentru a avea un mare impact asupra activismului politic cubanez".

La infracţiunea deja existentă de "dezordine publică" se adaugă acum alta penalizând manifestaţiile individuale sau în grup. De asemenea, este pedepsită finanţarea externă a activităţilor "împotriva securităţii statului".

Media independente sau de opoziţie, militanţi şi grupuri disidente vor fi astfel considerate "mercenari" dacă primesc bani de la agenţii şi ONG-uri americane, riscând pedepse de la patru până la zece ani de închisoare.

Acest text se înscrie într-o serie de legi, precum cele privind suveranitatea alimentară, Codul familiei şi datelor personale, destinate să completeze noua Constituţie aprobată în 2019.

El a fost adoptat la mai puţin de un an de la manifestaţiile istorice din 11 şi 12 iulie 2021, fără precedent în şaizeci de ani de la revoluţie, care au făcut un mort şi zeci de răniţi. Peste 1.300 de persoane au fost arestate, dintre care multe au primit ulterior pedepse grele, de până la 30 de ani de închisoare, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.