Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La șase luni de tensiuni, Rusia și Grecia s-au împăcat: Totuși, Putin nu recunoaște că a încercat să împiedice intrarea în NATO a Macedoniei, susținută de eleni

Grecia și Rusia sunt pregătite de reluarea relațiilor diplomatice după ce în luna iulie a avut loc un conflict care a tensionat legăturile dintre cele două țări, au declarat vineri, la Moscova, președintele rus Vladimir Putin și premierul grec Alexis Tsipras, relatează Reuters.

Atena a anunțat că în iulie a expulzat doi diplomați ruși și a interzis intrarea în țară a altor două persoane care au încercat mituirea unor oficiali și au incitat la proteste pentru a împiedica ajungerea la un acord între Grecia și Macedonia, care să-i permită fostei țări iugoslave să adere la NATO.

Rusia a negat categoric acuzațiile. Putin a numit acuzațiile "mizerii" și a spus că respectivele servicii de informații ar fi putut rezolva astfel de situații "fără gesturi teatrale".

În prima lor întâlnire de după acel incident, cei doi lideri au apărat poziția țărilor lor, dar au părut dispuși să depășească situația.

”În primul rând, încă de la început nu am ajuns la un acord și nu ne-am înțeles asupra motivelor pentru care diplomații noștri au fost expulzați”, a declarat Putin.

”Mie îmi este greu să-mi imaginez că cineva cu bun-simț din Grecia sau Rusia se poate gândi că Rusia ar putea complota sau instiga împotriva Greciei. Este doar o prostie, o mizerie”, a adăugat acesta.

Atena și Scopje au anunțat că au ajuns la un acord în privința schimbării numelui Macedoniei în Republica Macedonia de Nord, care să pună capăt unei dispute vechi de zeci ani dintre cele două țări și care să-i permită Macedoniei să adere la NATO și UE. Rusia, însă, se opune acestui lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.