Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Chișinău, Bucureștiul are multe lucruri de analizat la rece

www.agerpres.ro
fota

Republica Moldova a intrat într-o perioadă critică pentru existența ei, pentru că apropierea guvernului de la Chișinău de Bruxelles enervează Moscova, declară într-un interviu pentru media de la București Iulian Fota, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul român al Afacerilor Externe, relatează IPN preluat de stiripesurse.md

În aceste circumstanțe, „ce poate să facă Bucureștiul? Că aici, după câte văd, lumea e un pic confuză”, ironizează fostul demnitar. La fel ca și mai mulți experți, el avertizează că Rusia încearcă să reediteze în Găgăuzia o nouă „transnistrie” din anii ’90. În paralel, blocul partidelor pro-ruse „Победа”, condus de liderul unui grup criminal Ilan Șor, anunță că are ca obiectiv să câștige alegerile prezidențiale și parlamentare. Dacă vor reuși acest lucru, Republicii Moldova i s-ar bloca drumul de aderare la Uniunea Europeană, consideră Iulian Fota.

Într-un alt scenariu, „dacă rușii nu vor reuși să capete rolul cel mai important din punct de vedere politic printr-o victorie atât în alegerile prezidențiale de anul acesta, cât și în alegerile parlamentare de anul viitor, cred că e posibil să folosească în calitate de scenariu alternativ ruperea în bucăți a Republicii Moldova”, crede Iulian Fota.

Pe lângă platforma secesionistă din sud, rușii „au posibilitatea și resursele să transforme și zona Bălți într-o altă bucată de Republica Moldova care se poate rupe. Deci, dacă nu vor reuși să preia puterea la Chișinău și să oprească apropierea de Uniunea Europeană printr-o decizie politică, vor frâna sau vor încetini și mai mult apropierea Chișinăului de Bruxelles prin aceste platforme secesioniste tot mai multe și mai vizibile. Republica Moldova a intrat, prin urmare, într-o perioadă critică pentru existența ei ca stat suveran și pentru europenizarea ei”.

Apreciind că lumea nu are dubii privind intențiile expansioniste ale Rusiei în Republica Moldova, expertul notează că „unii politicieni la noi, și unii dintre oameni importanți, chiar cu funcții, cochetând și dezvoltând tot felul de relații din asta intime cu tot felul de oameni ai rușilor din Republica Moldova. Bucureștiul are multe lucruri de analizat la rece, de clarificat și de stabilit ca practică viitoare, pentru că în Moldova a început și deja se derulează sub ochii noștri poate cea mai importantă bătălie pentru viitorul ei”, conchide expertul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.