DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

La Paris vor fi expuse opere ale lui Alberto Giacometti, inspirate din prietenia sculptorului cu poetul André Breton

gagosian.com
Alberto Giacometti

Opere suprarealiste ale lui Alberto Giacometti, inspirate din prietenia sculptorului cu artişti aparţinând acestei mişcări, în special cu poetul André Breton, vor fi expuse începând de miercuri şi până în aprilie la Institutul Giacometti din Paris, informează AFP, citat de Agerpres.

Trei sculpturi foarte diferite de celebra ''L'homme qui marche'' se află în centrul acestei expoziţii, care scoate la lumină legăturile strânse dintre cei doi artişti şi modul în care s-au influenţat reciproc aşa cum reiese din corespondenţa şi carnetele de desen ale lui Giacometti.

Aproximativ zece tablouri (Miro, Arp, Dali, Ernst), provenind din muzee franceze şi străine, precum şi din colecţii private, sunt expuse faţă-n faţă, alături de o serie de fotografii înfăţişând mai multe artiste din acea epocă: Dora Maar, Leonora Carrington şi Meret Oppenheim. Aceasta din urmă este creatoarea ''L'oreille de Giacometti'', o sculptură uimitoare, de mici dimensiuni, realizată în bronz cu o înălţime de 10 centimetri, prezentă în cadrul expoziţiei.

În centrul expoziţiei tronează ''Boule suspendue'' (din metal şi ipsos), o colivie în interiorul căreia se află o sferă suspendată ce pare să alunece pe muchia unei semiluni, achiziţionată în 1930 de André Breton, liderul mişcării suprarealiste.

Alături se află ''Cube'', un poliedru neregulat cu 12 faţete, simbol al morţii şi al melancoliei, realizat de Giacometti după decesul tatălui său, şi ''L'Objet invisible'', o femeie în poziţie semi-aşezată ţinând în mâini un obiect invizibil, creaţie inspirată de o mască descoperită de cei doi amici în piaţa de vechituri în 1934.

Împărtăşind gustul suprarealiştilor pentru automatism, iraţional, onirism şi jocul crud al amorului, Giacommetti a făcut parte din mişcare timp de cinci ani (1930-1935) după care s-a distanţat din cauza divergenţelor politice şi estetice stabilind relaţii strânse de prietenie cu mulţi artişti, printre care şi Breton.

Giacometti participă la anchete despre ''cunoaşterea iraţională a obiectului'' şi colaborează la reviste ale mişcării, publicând ilustraţii, poeme şi relatări ale unor vise. Operele sale au fost fotografiate de Man Ray, Dora Maar, Brassai şi André Boiffard, cărora li se datorează şi primele portrete fotografice ale artistului.

Operele expuse provin în parte de la Fondation Giacometti, care deţine 10.000 de piese donate de văduva artistului după moartea lui, în 1966. Ea a inaugurat în iunie 2018 un institut într-un hotel în stil Art déco, fostul atelier al decoratorului Paul Follot, la Denfert, restaurat de arhitectul Pierre-Antoine Gatier.

Giacometti, nume important în arta modernă, născut în Elveţia, şi-a stabilit atelierul în acest cartier în apropiere de Montparnasse, centru al efervescenţei artistice din secolul trecut. Institutul adăposteşte o reconstituire aproape în mărime naturală a atelierului sculptorului.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.