Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La propunerea lui Radu Herjeu, Realitatea Plus a fost amendată cu 50.000 de lei pentru 'acuzaţii fără nicio probă care au culminat cu una de crimă'

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, marţi, postul Realitatea Plus cu 50.000 de lei pentru acuzaţiile fără probe făcute de fostul deputat Cristian Rizea în emisiunea „Culisele Statului Paralel” care "au culminat cu una de crimă", a spus Radu Herjeu, membru CNA. Este vorba despre acuzațiile neprobate făcute de Cristian Rizea, fost deputat PSD, fugit în Moldova, unde este arestat și ar urma să fie extrădat în România, ca să-și ispășească pedeapsa de 4 ani și 8 luni pentru corupție.

Radu Herjeu, membru al CNA, a scris pe Facebook după ce a fost votată amenda: "Pentru acuzaţiile fără nicio probă (care au culminat cu una de crimă) cărora postul nu a putut să le opună punctele de vedere ale celor vizaţi, am propus sancţionarea Realităţii Plus cu 50.000 de lei. În stabilirea cuantumului am ţinut cont de recidivele televiziunii în încălcarea legii şi de încălcarea promisiunii făcute în faţa Consiliului acum ceva timp de către moderatoarea emisiunilor incriminate că se va îngriji personal de respectarea legii, astfel încât serialul de ”dezvăluiri” ale unui condamnat fugar, ulterior prins, să nu se transforme într-o răfuială cu iz pestilenţial. Amenda a fost adoptată în unanimitate".

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Dorina Rusu, membru al CNA, a remarcat că postul nu a prezentat nicio dovadă pentru a proba acuzaţiile aduse de Cristian Rizea unor politicieni sau jurnalişti.

"Nu vreau să fie interpretări de tipul 'CNA i-a luat apărarea lui Radu Budeanu!'. Eu vreau să subliniez faptul că acest personaj, care sunt sigură că are multe informaţii, pentru că a văzut, că se întâlnea cu toţi, făcea parte din grupul lor, din grupurile lor, nenumărate grupuri, Dumnezeu ştie ce mai sunt alea despre care vorbeşte el acolo, probabil că în unele dintre informaţiile pe care le dă are dreptate. Problema este în tot ce s-a discutat aici (...), că nu am văzut probe. Ideea este că sunt nişte lucruri serioase, grave şi mie, dintre toate, cele legate de acuzaţiile de crimă mi se par cele mai grave. Dacă noi nu luăm poziţie, înseamnă că oricine orice poate să spună pe orice post", a spus Rusu.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

La rândul său, Radu Herjeu a afirmat că decizia CNA reprezintă "un semnal pe care ar trebui să-l înţeleagă nu doar Realitatea Plus".

"Pentru că acest stil de a face 'jurnalism' nu este specific doar Realităţii Plus. Din păcate, însă, aşa cum au fost alte cazuri şi alte seriale nesfârşite de la alte posturi, care au fost sancţionate la vremea lor, avem acum acest serial, care, încă o dată, n-are nicio legătură cu jurnalismul şi, din păcate, a fost tratat în total dispreţ faţă de legislaţia audiovizuală şi faţă de nişte norme de bun simţ. Pentru că să ceri părerea cuiva acuzat de crimă, să-l opreşti pe cel care face acuzaţii peste acuzaţii fără nicio dovadă, astea ţin de bun simţ uman. Dacă nu le ai, nu te poate opri nicio deontologie şi nicio legislaţie să le... Deci, eu cred, eu sper să fie un semnal şi să înţeleagă că, totuşi, (...) că rolul televiziunii e cu totul altul", a subliniat Radu Herjeu.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

Reprezentantul postului, Mihăiţă Avram, a susţinut că o serie dintre persoanele acuzate de Cristian Rizea au fost contactate de moderatori, aceştia din urmă neputând obţine un răspuns pentru a difuza dreptul la replică.

La şedinţa CNA au fost prezenţi omul de afaceri Radu Budeanu şi avocaţii acestuia, alţi reprezentanţi ai Realitatea Plus.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral

În aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au respins o cerere de revocare a deciziei de amendare a postului cu 10.000 de lei, adoptată săptămâna trecută.

Postul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pe cele ale art. 40 alin. (1), (2), (3), (4), ale art. 64 alin. (1) lit. a, b, ale art. 66 şi ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Art.

3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Decizia CNA nr. 277 /2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

Art. 20 (2) Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenţei, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, şi va fi însoţită de următoarele documente : a) licenţa audiovizuală, în original ; b) decizia de autorizare, în original ; c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2) - (4), după caz, în funcţie de statutul juridic al solicitantului, precum şi documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) şi k).

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.