Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Lacul Lebedelor' cu Iana Salenko şi Marian Walter se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului

bucuresti.24fun.ro
sala palatului

"Lacul Lebedelor", cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naţionale Bucureşti, avându-i ca invitaţi pe prim balerinii de talie mondială, Iana Salenko şi Marian Walter. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului la 3 decembrie, începând cu ora 18.30, biletele fiind puse deja în vanzare în reţeaua iabilet.ro.

„Lacul lebedelor”, o poveste atemporală despre puterea iubirii care învinge răul

Titlu de referinţă în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. Abia în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa şi Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Povestea din spatele celei mai celebre dintre compoziţiile de balet este una cât se poate de captivantă şi a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuţie al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” o operă naţională, având în vedere simbolistica centrală - lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei, cât şi imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veşnice în cultura Rusiei.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice ruseşti, „Raţa albă”, a influenţat într-o mare măsură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieţii un mare interes pentru viaţa lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragica poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Legenda despre prinţese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ, rămâne şi în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterităţii.

Iana Salenko a fost aplaudată minute în şir pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în 2010 cu ocazia galei de balet prilejuită de “Ziua Internaţională a Dansului”, de această dată, publicul o va putea urmări pe balerină în rolul personajului principal Odette/Odile, din “Lacul Lebedelor”.

Născută la Kiev, Iana Salenko a devenit solistă a Operei din Donetsk în 2000, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a devenit prim-balerină la Opera Naţională din Kiev. În prezent, Iana Salenko este prim-balerină a Baletului de Stat din Berlin.

În repertoriul său întâlnim roluri principale din spectacolele de balet "Spărgătorul de nuci", "Lacul Lebedelor" şi "Frumoasa din pădurea adormită" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Don Quijote" şi "Baiadera" de Ludwig Minkus, "Romeo şi Julieta" şi "Cenuşăreasa" de Serghei Prokofiev.A dansat în coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko şi a participat la numeroase gale de balet din Japonia, Rusia, Italia, Marea Britanie, Elveţia, Germania, Croaţia.

Salenko va dansa pe scena Sălii Palatului din Bucureşti alături de soţul său, balerinul Marian Walter, cu care are trei copii. Marian Walter a urmat şcoala de Balet de Stat din Berlin pe care a absolvit-o în 2000. Artistul dansează părţi importante ale repertoriului clasic şi contemporan, acesta cântănd de asemenea în balete de August Bournonville, George Balanchine, Frederick Ashton, Jerome Robbins, John Cranko, Pierre Lacotte , Angelin Preljocaj, Vladimir Malakhov şi Patrice Bart.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.