Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansarea noii rachete Vulcan Centaur, programată pentru 24 decembrie

spacenews.com
racheta vulcan centaur

Lansarea noii rachete Vulcan Centaur, programată pentru 24 decembrie

O nouă rachetă americană, Vulcan Centaur, va efectua zborul inaugural în ajunul Crăciunului, a anunţat miercuri grupul industrial United Launch Alliance (ULA), cu misiunea de a contribui la ambiţiile selenare ale Statelor Unite, transmite AFP, conform Agerpres.

Racheta va transporta un modul de asolizare al companiei americane Astrobotic, care ar putea deveni prima companie privată care va reuşi o aselenizare controlată.

Misiunea, denumită Cert-1, urmează să includă, totodată, cenuşa unor persoane decedate, printre care Gene Roddenberry, creatorul seriei "Star Trek", şi a soţiei sale, în parteneriat cu compania Celestis. O parte din cenuşa lui Gene Roddenberry a fost deja trimisă în spaţiu.

Decolarea este programată pentru 24 decembrie, de pe rampa de lansare a Forţelor Spaţiale Americane de la Cape Canaveral din Florida, conform ULA.

ULA, o societate mixtă compusă din giganţii Boeing şi Lockheed Martin, este responsabilă pentru lansarea rachetelor Atlas V.

Vulcan Centaur este o rachetă de "nouă generaţie" care ar trebui să permită servicii mai accesibile, potrivit grupului.

"Vom decola de mai multe ori în 2024", a promis directorul general al grupului, Tory Bruno, într-un interviu difuzat marţi de CNBC.

Iar "când vom ajunge la jumătatea anului 2025, vom decola la fiecare două săptămâni", a precizat el, adăugând că următoarele rachete sunt "deja în construcţie" pentru a asigura această cadenţă.

Vulcan Centaur urmează să lanseze o serie de sateliţi Amazon pentru constelaţia Kuiper, concepută pentru a oferi acces la internet din spaţiu.

Înainte de lansarea inaugurală, la sfârşitul lunii decembrie, este nevoie ca treapta superioară a rachetei să fie transportată în Florida şi să fie efectuate teste, a declarat Tory Bruno.

În cazul unor întârzieri sau în situaţia unor condiţii meteo nefavorabile, sunt posibile alte oportunităţi de lansare la 25 şi 26 decembrie sau în ianuarie, a precizat el.

Modulul Astrobotic, denumit "Peregrine", ar putea deveni primul modul de aselenizare al SUA care ajunge pe Lună de la încheierea programului Apollo, în 1972.

Start-up-ul, cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania (est), a primit finanţare de la agenţia spaţială americană NASA pentru a dezvolta modulul selenar, care va transporta instrumentele ştiinţifice ale agenţiei.

Cu toate acestea, NASA a semnat, de asemenea, un contract cu compania Intuitive Machines, al cărei modul de aselenizare urmează să decoleze la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 la jumătatea lunii noiembrie.

În primăvară, start-up-ul japonez ispace a încercat deja să devină prima companie privată care reuşeşte o aselenizare controlată, însă misiunea s-a încheiat cu un accident.

India a reuşit o aselenizare controlată în luna august, în cadrul unei misiuni guvernamentale.

Agenţia spaţială japoneză JAXA a lansat, de asemenea, o misiune spre Lună în luna septembrie, cu un modul programat să încerce o aselenizare controlată, la începutul anului 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.