Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansarea unei antologii de poeme ale scriitorului uruguaian Mario Benedetti, primul eveniment cu public organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti în 2021

poezie

Lansarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă”, care reprezintă o selecţie de poeme din opera scriitorului uruguaian Mario Benedetti, va fi primul eveniment cu public organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti în 2021, potrivit news.ro.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Evenimentul va avea loc joi, 20 mai, începând cu ora 18.30, în sala „Auditorium” de la parterul instituţiei. Participarea la eveniment este posibilă după înregistrarea printr-un e-mail trimis către cultbuc@cervantes.es.

Despre cartea unuia dintre cei mai importanţi scriitori de limbă spaniolă ai secolului XX, apărută în traducere la Casa de Editură Max Blecher, vor vorbi cei doi traducători, Ligia Kesişian şi Claudiu Komartin, alături de scriitoarea Magda Cârneci. Amfitrionul evenimentului va fi Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Lansarea va fi urmată de proiecţia dialogului dintre Mario Benedetti şi Joaquín Soler, realizatorul faimoasei serii de interviuri cu personalităţi ale culturii spaniole şi hispano-americane „A fondo”, difuzată de TVE. Interviul a fost înregistrat în anul 1978 şi va rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba română.

Realizarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă” este unul dintre proiectele Institutului Cervantes din Bucureşti în 2020, an în care a fost marcat centenarul naşterii lui Mario Benedetti. Volumul, un omagiu adus lui şi o încercare de reajustare a canonului latino-american, a fost publicat prin curtoazia Ambasadei Uruguay şi a Fundaţiei „Mario Benedetti” din Uruguay.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Mario Orlando Hamlet Brenno Benedetti (1920 - 2009), cunoscut ca Mario Benedetti, este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii de limbă spaniolă, longeviv poet, eseist, romancier şi dramaturg.

Revoluţionar, dar şi un romantic înflăcărat, Mario Benedetti a scris despre dragoste, despre furie, despre rezistenţa politică şi despre libertate, aceste două ultime teme fiind abordate mai cu seamă în perioada sa de exil.

Din cauza convingerilor politice, între anii 1973 şi 1985, a fost nevoit să plece în exil, mai întâi în Argentina şi Peru, stabilindu-se în 1980 în Spania, iar după 1985 a trăit deopotrivă în Spania şi în Uruguay.

Susţinător activ al afirmării identităţii continentului sud-american, a fost un promotor al culturii spaţiului său lingvistic originar. Printre cele mai importante volume de poezie publicate se numără „Poemas de oficina” (1956), „El olvido está lleno de memoria” (1989), „Defensa Propia” (2004) şi „Testigo de uno mismo” (2008).

Romanele sale „La tregua” (1960), „Gracias por el fuego” (1965) şi „Andamios” (1997) reprezintă puncte de referinţă pentru evoluţia romanului latino-american, constituind totodată baza unor numeroase şi foarte importante ecranizări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.