Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansarea unei rachete japoneze de aselenizare, amânată pentru a treia oară

newscientist.com
lansare racheta

Lansarea unei rachete japoneze de aselenizare, amânată pentru a treia oară

Decolarea unei rachete japoneze care urma să transporte o sondă de aselenizare a fost amânată luni, pentru a treia oară, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat MHI Launch Services, codezvoltatorul lansatorului spaţial, transmite AFP, conform Agerpres.

Racheta H2-A urma să decoleze luni dimineaţă de la centrul de lansări al Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA) din Tanegashima, în sud-vestul ţării.

Însă, cu puţin timp înainte de ora programată, MHI Launch Services a anunţat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că misiunea a fost anulată luni din cauza "vânturilor de altitudine", nefavorabile pentru lansare.

O dată pentru o viitoare tentativă de lansare nu a fost anunţată deocamdată.

Racheta japoneză urmează să transporte în spaţiu sonda selenară SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon), supranumită "Moon Sniper", care ar trebui să testeze o tehnologie de aselenizare de înaltă precizie, la maximum 100 de metri de ţintă, comparativ cu câţiva kilometri în prezent.

Pentru roboţii mobili de explorare, "parcurgerea unor pante abrupte şi a unui teren accidentat reprezintă încă un nivel mare de dificultate. De aceea este important să reuşim să plasăm (vehicule spaţiale - n.r.) cu o înaltă precizie, pentru a permite o explorare eficientă în viitor", a explicat JAXA, săptămâna trecută, pe site-ul său oficial.

XRISM, un satelit dezvoltat în comun de JAXA, agenţia spaţială americană NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru o misiune de imagistică bazată pe raze X şi spectroscopie, urmează să se afle de asemenea la bordul rachetei.

India a reuşit săptămâna trecută să plaseze un vehicul spaţial pe scoarţa satelitului natural al Pământului. Înaintea ei, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China au reuşit aselenizări controlate pe Lună.

Rusia, la rândul ei, a eşuat recent într-o nouă tentativă, sonda sa Luna-25 prăbuşindu-se la 19 august pe solul selenar.

Japonia a încercat încă din noiembrie 2022 să plaseze o mini-sondă pe Lună, care a fost lansată la bordul misiunii americane Artemis 1. Însă, comunicarea cu sonda "Omotenashi" ("ospitalitate" în japoneză) a fost pierdută la scurt timp după desprinderea în spaţiu de racheta lansatoare, din cauza defectării bateriilor sale.

În aprilie 2023, o tânără companie privată japoneză, denumită iSpace, a eşuat în tentativa ei de a plasa pe Lună modulul Hakuto-R, care s-a prăbuşit cel mai probabil pe suprafaţa satelitului natural al Terrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.