Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Borbely: 'România are nevoie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive'

laszlo borbely timisoara

România are nevoie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive în concordanţă cu ambiţiile europene, unde ţinta este ca 35% din energia electrică să provină din centralele eoliene offshore, a declarat, marţi, Laszlo Borbely, în conferinţa la nivel înalt a ţărilor din regiunea Mării Negre, găzduită de Guvernul României, potrivit Agerpres.

"Rolul de catalizator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă nu se limitează la nivelul naţional, ci se extinde la nivel regional. Am reuşit astăzi, într-un context dificil, să aducem împreună reprezentanţi de nivel înalt ai tuturor ţărilor din regiune. Implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă poate reprezenta un adevărat motor al intensificării colaborării pentru creşterea economică sustenabilă a statelor din regiunea Mării Negre. Un bun exemplu ar putea fi exploatarea sustenabilă a surselor de energie. România are nevoie să găsească alternative la mixul actual de energie pentru a scădea emisiile nocive în concordanţă cu ambiţiile europene. Pe lângă gazele naturale a căror exploatare este deocamdată incertă, centralele eoliene offshore ar putea reprezenta o soluţie, mai ales că la nivelul UE ţinta este ca 35% din energia electrică să provină din astfel de surse", a spus Borbely.

Citește și: Stelian Tănase îl desființează pe primarul Brașovului, Allen Coliban, după ce a mințit în CV: Este un impostor, pur și simplu – un mare mincinos.

Oficialul a precizat, totodată, că speră ca, în această săptămână, să aibă loc o şedinţă a comisiei interdepartamentale pentru discutarea raportului referitor la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

"Cred că în această săptămână, sper, vom avea o şedinţă a comisiei interdepartamentale şi vom trimite către Parlamentul României raportul cu privire la faza în care ne aflăm. Deci în România avem, în primul rând, o interconexiune foarte importantă dintre diferite instituţii, avem hub-uri la nivelul fiecărui minister, avem 90 persoane foarte bine pregătite, avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Finanţelor şi avem 2-3 proiecte cu OECD, despre cum ne vom pregăti bugetul pe baza acestor indicatori, la nivelul Uniunii Europene vom avea un raport în Semestrul European bazat pe aceşti 17 SDG (Sustainable Development Goals, n.r.)", a subliniat consilierul de stat.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a precizat că România este recunoscută ca fiind un hub regional de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

"România îşi propune să rămână în continuare un promotor al principiilor dezvoltării durabile. Suntem recunoscuţi ca hub regional în ceea ce priveşte promovarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă întrucât am fost printre primele state din lume care adoptat o strategie naţională în acest sens şi, printr-un efort susţinut al guvernului, am definitivat cadrul instituţional pentru implementare. Guvernul României este permanent deschis către parteneriate şi către schimbul de bune practici. Intensificarea colaborării între statele din regiune în spiritul dezvoltării durabile reprezintă cheia prin care putem asigura un viitor prosper şi sustenabil cetăţenilor care trăiesc în regiunea Mării Negre", a afirmat Tănase.

Şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a evidenţiat faptul că atingerea ţintelor pentru 2030 în privinţa dezvoltării durabile reprezintă o oportunitate pentru autorităţile din România.

"Punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă şi atingerea ţintelor pentru 2030 reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În contextul cooperării regionale, combaterea schimbărilor climatice şi reducerea poluării aerului sunt fundamentale pentru o societate dezvoltată, modernă şi o economie solidă. Îndeplinirea acestor ţinte presupune o transformare profundă la nivelul societăţii, a comportamentului şi a modelului economic şi implică asumarea eforturilor comune, pe care trebuie să le depunem cu toţii pentru protejarea mediului şi a cetăţenilor expuşi riscurilor climatice", a susţinut Fechet.

Peste 100 de persoane au participat, marţi, la Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), un eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Printre cei care au participat la conferinţă au fost: Emil Constantinescu - fost preşedinte al României, Alexandra Maria Bocşe - consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, profesorul Jeffrey Sachs - director al Reţelei de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU, Olga Algayerova - secretar executiv al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa şi Michael B. Christiades - secretar general, secretariat internaţional permanent, Organizaţia de cooperare economică a Mării Negre, profesor Eden Mamut - secretar general, Reţeaua Universităţilor din Marea Neagră - BSUN.

Prin organizarea evenimentului s-a creat o platformă unică de discuţii pentru schimbul de bune practici dintre coordonatorii guvernamentali implicaţi în procesul de implementare a Agendei 2030 din regiunea Mării Negre, precum şi alţi actori implicaţi direct sau indirect în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Anul acesta, România deţine mandatul Preşedinţiei în exerciţiu a OCEMN, sub moto-ul "Unirea ţărmurilor îmbunătăţind coeziunea".

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare şi cuantificabile.

Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor europene şi a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcţionează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, şi este coordonat de către consilierul de stat, Laszlo Borbely.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.