Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Borbely: 'România se poziționează ca hub regional pentru Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă'

Laszlo Borbely

La 75 de ani de la înfiinţarea ONU, România se poziţionează ca hub regional într-unul dintre cele mai ambiţioase programe ale organizaţiei - Agenda 2030, a precizat Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Declaraţia a fost făcută în cadrul videoconferinţei "Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă printr-o tranziţie durabilă şi justă: provocări şi răspunsuri la COVID-19", organizată de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă (European Sustainable Development Network - ESDN), eveniment realizat cu participarea a peste 100 de reprezentanţi din 22 de ţări, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Emil Boc, despre situația actuală a României: Criza de acum nu este una sistemică, ci una conjuncturală, care poate fi rezolvată

"Astăzi, la 75 de ani de la înfiinţarea ONU, România se poziţionează ca un hub regional într-unul dintre cele mai ambiţioase programe ale organizaţiei: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Avem o Strategie naţională pentru dezvoltare durabilă şi am finalizat cadrul instituţional de implementare prin înfiinţarea Comitetului Inderdepartamental şi a Consiliului Consultativ. Continuăm să avem o prezenţă activă şi să dezvoltăm programe bazate pe principiile Agendei 2030, cu atât mai mult acum, în contextul Pactului Ecologic European, motorul redresării economice la nivelul UE. Promovarea parteneriatelor şi a schimbului de bune practici prin acest tip de evenimente aduce României notorietate într-un domeniu extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene", a declarat Laszlo Borbely, conform unui comunicat transmis de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a susţinut importanţa deosebită acordată de Guvernul României obiectivelor dezvoltării durabile.

"România susţine pe deplin necesitatea materializării principiilor Agendei 2030 atât la nivel naţional, cât şi local, răspunzând astfel direct nevoilor, intereselor şi preocupărilor cetăţenilor. Sperăm ca acţiunile noastre comune cu Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă, reţea cu experienţă remarcabilă în acest domeniu, să ne ducă cât mai aproape de atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în ciuda provocărilor crizei COVID-19", a spus el.

Citește și: Vasile Astărăstoae profețește: Începând cu această dată, cazurile de coronavirus se vor diminua

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a prezentat mecanismele financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru redresarea economică după COVID-19, precum şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare.

"750 de miliarde de euro au fost alocaţi prin planul de redresare economică - Next Generation EU, bani prin care statele membre vor putea finanţa propriile priorităţi destinate redresării, în baza recomandărilor din Semestrul European. Cooperarea între instituţiile cheie a fost una impresionantă în această perioadă. Lecţiile învăţate vor fi cuprinse în strategia pe care o pregătesc în domeniul transporturilor, care va fi axată pe sustenabilitate, digitalizare, siguranţa pasagerilor şi pe asigurarea conectivităţii în întreaga Europă", a arătat ea.

Patru state europene (România, Franţa, Germania şi Austria) au prezentat modul în care guvernele naţionale gestionează impactul pandemiei asupra Obiectivelor de Dezvoltare ONU.

Citește și: Cozmin Gușă prezintă ‘cifrele groazei’! ‘Nu sunt cele despre infectații cu coronavirus’

"Concluziile celor două sesiuni au fost centrate pe necesitatea dezvoltării unor politici naţionale coerente în domeniul dezvoltării durabile. La nivelul Uniunii Europene, trebuie întreprinse toate demersurile pentru a menţine trendul pozitiv şi progresele înregistrate în ultimii cinci ani în îndeplinirea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă", se mai arată în comunicat.

Reţeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă reuneşte oficiali guvernamentali şi experţi responsabili de formularea şi implementarea politicilor ce ţin de dezvoltare durabilă din întreaga comunitate europeană. Reţeaua are în prezent 235 de membri din 34 de ţări. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este membru afiliat de la începutul anului 2020. Încă din 2007, ESDN organizează ateliere tematice pentru a facilita schimbul informal de puncte de vedere şi experienţe între membrii săi. Atelierul organizat în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din România este cel de-al 18-lea din seria celor organizate periodic de ESDN în parteneriat cu membrii afiliaţi, precizează sursa citată.

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030, care include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe 15 ani pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. Pentru punerea în aplicare a prevederilor europene şi a celor din documentele ONU a fost înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care funcţionează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.