Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Tokes loeşte UDMR: 'Se înţelege mai bine cu socialiştii români decât cu propriii fraţi'

LASZLO TOKES - CONFERINTA

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a declarat vineri, la o conferinţă organizată la Cluj, că UDMR se înţelege mai bine cu "socialiştii români" decât cu poporul maghiar şi cu "fraţii" săi şi că el nu poate admite ca problema autonomiei să fie una tabu în România.

"Clasa politică română nu gândeşte serios, dar nici UDMR, pentru că se înţelege mai repede cu socialiştii români decât cu poporul maghiar, mai uşor se înţelege cu partide politice bazate pe politici străine decât cu fraţii proprii. Problema româno-maghiară trebuie reglementată prin dialog, nu prin pacturi secrete sau metode oportuniste. Sunt probleme delicate între ele, cum a fost marţea neagră din Târgu Mureş. E bine că Parchetul Militar a dispus ca în legătură cu Revoluţia din 1989 documentele secretizate să fie publicate. Eu zic că trebuie publicate şi cele referitoare la sângeroasele evenimente din Târgu Mureş, trebuie să vorbim deschis, să purtăm un dialog, voinţa politică poate fi urmată de reglementarea juridică", a spus Tokes Laszlo.

Potrivit acestuia, o altă "problemă delicată" o reprezintă autonomia. "O asemenea problemă delicată e şi problema autonomiei, care este una tabu în România, ceea ce nu putem admite într-o Europă în care funcţionează zeci de autonomii pe bază democratică, autonomii minoritare. Trebuie să discutăm şi despre asta, să punem pe masa dialogului şi susţin că e nevoie de un dialog reprezentativ româno-maghiar, nu dintre partide, ci dincolo de partide", a susţinut Tokes.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Asociaţia Reconstructio au organizat vineri, la Cluj, o conferinţă româno-maghiară intitulată "Simboluri naţionale versus siguranţă naţională? Procese, rapoarte şi mişcări civice în/din perspectiva relaţiilor româno-maghiare". Printre vorbitori s-au numărat preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, politologul Bakk Miklos, preşedintele Ligii Transilvania Democrată (Braşov), Lucian Constantin, preşedintele Partidul Popular Maghiar din Transilvania, filiala Cluj, Fancsali Erno, preşedintele Partidul Oamenilor Liberi (Târgu Mureş), Dan Maşca, politologul Gabriel Andreescu, copreşedintele executiv al Ligii Pro Europe, Smaranda Enache, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.