Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Tokes, reacție FURIBUNDĂ după declarațiile premierului. Se cere demisia lui Mihai Tudose

www.adevarul.ro
Laszlo Tokes

Laszlo Tokes vrea ca premierul Mihai Tudose să demisioneze, urmare a declarațiilor acestuia despre autonomia ținutului secuiesc. Totodată, eurodeputatul a solicitat suspendarea colaborării dintre UDMR şi partidele de guvernământ, dacă demisia lui Tudose întârzie să vină.

Miercuri seară, Tudose a declarat că nici nu poate fi vorba de autonomia ținutului secuiesc. El a avertizat atunci că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, țoți vor flutura lângă steag”. În replică, UDMR a transmis că declarația premierului e de ”ev mediu”. Kelemen Hunor, președintele formațiunii, a solicitat scuze de la prim-ministrul Tudose.

“La un sfert de secol de la declaraţia de autodeterminare adoptată la Cluj, partidele maghiare din România şi-au formulat sub auspiciul oportunităţii punctul de vedere comun privind chestiunea autonomiei maghiare din Ardeal, respectiv celei secuieşti, cu concursul efectiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi al Consiliului Naţional Secuiesc. După acest moment a venit ca un duş rece nechibzuita declaraţia dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care de la autonomie a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc”, a declarat Laszlo Tokes, citat de Adevărul.

Niculae Bădălău face APEL la echilibru, în plin scandal în PSD: 'Oamenii se uită la noi şi nu înţeleg'

Eurodeputatul s-a arătat indignat de atitudinea lui Mihai Tudose de a ațâța societatea românească împotriva maghiarimii.

Mihai Tudose IESE LA RAMPĂ, înaintea şedinţei din PSD. Premierul, aşteptat la ministerul Transporturilor

“Protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a şefului guvernului român, poziţie care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul naţional al secuilor ca pe o 'pânză roşie (însângerată)', aţâţând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspiraţiilor lor de autodeterminare, juste şi legale”, a continuat Tokes.

În opinia sa, nu scuzele, ci demisia premierului Tudose ar îndrepta situația: “Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situaţia. Îi solicit preşedintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”.

Laszlo Tokes consideră că partidele maghiare și europarlamentarii maghiari ar trebui să ia apărarea poporului maghiar din ţinutul secuiesc ameninţat letal, în opinia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.