Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Tokes solicită UDMR să îşi revizuiască politica 'neptunistă'

Tokes Laszlo

Eurodeputatul Tokes Laszlo, presedintele CNMT, a solicitat, marti, conducerii UDMR, ca în loc sa se tot autosarbatoreasca, ar fi cazul ca la 25 de ani de la înfiintare sa îsi revizuiasca politica 'neptunista' (de întelegere cu guvernantii) si sa o corecteze pentru a reprezenta interesele proritare ale tuturor maghiarilor din tara.

'Borbely Laszlo, vicepresedintele UDMR, nu are ce cauta în fruntea UDMR, el a fost campionul principal al politicii neptuniste, negocieri purtate fara mandatul reprezentantilor UDMR. Dar nici functia de consilier al premierului Victor Ponta nu este justa pentru domnul Frunda Gyorgy. Toata conducerea UDMR trebuie sa traga concluziile acestei politici, pentru aceasta este o buna ocazie Congresul din aprilie al UDMR. În loc de sarbatorire ar fi timpul pentru autorevizuire si corectare a politicii gresite duse pâna acum', a declarat Tokes, într-o conferinta de presa la Oradea.
În ce-l priveste pe Borbely, Tokes spune ca 'este o întâmplare, o coincidenta, între situatia de astazi din Parlament si cazul Neptun'. 'Dar nu putem trece cu vederea. Indiferent de cazul de coruptie actual al lui Borbely Laszlo, el nu are ce cauta în fruntea UDMR din cauza acestui caz de suspiciune de tradare. Cel care primeste bani pentru unele servicii politice atinge suspiciunea de tradare împotriva comunitatii', a spus eurodeputatul.
Presedintele CNMT a reiterat acele obiective prioritare ale comunitatii maghiare - dobândirea drepturilor colective, autonomia si autodeterminarea minoritatii pe mai multe nivele, reînfiintarea universitatii maghiare cu finantare de stat si altele, precum simbolurile maghiare, statuile ori steagurile - scopuri pe care însusi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut ca nu le-a împlinit.
'Bine ca domnul presedinte Kelemen Hunor recunoaste nereusita organizatiei pe planul acestor prioritati, dar chiar de aceea nu întelegem ce sarbatoreste UDMR în mod atât de zgomotos', a subliniat Tokes.
Liderul CNMT reproseaza politica 'neptunista' a UDMR, a 'pasilor mici' prin care au încercat sa se înteleaga cu puterea de la Bucuresti. Tokes s-a referit la o analiza pe care a facut-o 'fenomenului Neptun' si negocierilor din perioada 1991-1993, când 'niste politicieni maghiari, anume Frunda Gyorgy, Tokaji Gyorgy si Borbely Laszlo, au purtat negocieri secrete cu puterea româna, reprezentanta, de exemplu, prin fostul consilier guvernamental Viorel Hrebenciuc, azi în arest pentru coruptie, sau cu Traian Chebeleu'. Intermediatorul acestor negocieri, a afirmat Tokes, a fost o fundatie 'în frunte cu niste personaje politice foarte dubioase'.
'Aceste negocieri au servit interesele puterii românesti si ale complicilor lor din Statele Unite si nicidecum interesele comunitatii maghiare. Consider ca aceste negocieri si pactul încheiat cu ocazia acestor negocieri a însemnat derapajul UDMR-ului. Desi la început chiar Consiliul Reprezentantilor Unionali a condamnat aceste negocieri, ulterior chiar si nomenclatura UDMR s-a conformat acestei politici de pact neptunist si de atunci, fiind mare parte la guvernare, UDMR-ul, vrând-nevrând, a servit interesele Bucurestiului mai mult decât interesele maghiarilor din Transilvania' a declarat Tokes.
În calitate de membru fondator al UDMR, Tokes a tinut sa transmita un mesaj catre conducerea Uniunii, careia îi solicita sa îsi revizuiasca politica, sa faca analiza politicii 'neptuniste', 'sa confirme acea luare de pozitie care a fost adoptata în 25 septembrie 1993, care condamna, în mod fara echivoc, negocierile si pactul din Neptun, afirmând ca politicienii de frunte ai UDMR nu au avut niciun mandat pentru purtarea negocierilor.'
'Trebuie trase si concluziile personale ale acestei politici gresite ale UDMR-ului si în loc sa se autosarbatoreasca si sa încerce sa dea uitarii toate greselile si aspectele negative ale politicii UDMR, mai bine ar fi sa îsi faca o autoexaminare morala si politica si o revizuire a politicii UDMR. Ar fi cazul pentru acestea, spun ca presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca noi am facut un juramânt, în sensul propriu-zis a cuvântului, în 1993, în catedrala Sf. Mihail din Cluj, ca vom servi interesele întregii comunitati maghiare si interesul national este prioritar fata de interesul de partid. Atât timp cât UDMR-ul a pierdut doua treimi din voturile de care a dispus cu 20 de ani în urma, în mod vadit putem afirma ca UDMR-ul deja nu uneste interesele integrale ale comunitatii maghiare. CNMT doreste sa reprezentam întreaga microsocietate maghiara si chiar de aceea ar fi timpul ca printr-o revizuire a politicii din ultimii 25 de ani sa ajungem, iarasi, sa servim întreaga comunitate maghiara. Contam, de la sine înteles, si pe UDMR si pe întreaga scala de partide ale maghiarilor. În paralel cu reforma politica, pe care o reprezinta presedintele tarii, si ungurii din România ar trebui sa deschida un capitol nou în politica noastra nationala', a mai mentionat Tokes.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.