Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laureaţi ai premiilor Nobel au pledat pentru acţiuni împotriva schimbărilor climatice

Nobel

Schimbările climatice afectează omenirea în mod "disproporţionat", iar acum "este momentul potrivit" pentru a acţiona, au declarat sâmbătă trei dintre laureaţii premiilor Nobel din acest an, la solicitarea de a comenta pe marginea conferinţei ONU privind clima (COP25) în desfăşurare în Madrid, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"În viitorul apropiat, încălzirea planetei ar putea pune cu adevărat în pericol majoritatea câştigurilor realizate împotriva sărăciei la nivel mondial", a declarat Esther Duflo, una dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie din 2019. Alături de colegii săi, cercetătoarea a fost recompensată pentru "introducerea unei abordări pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale", conform anunţului făcut în luna octombrie la Institutul Karolinska din Stockholm.

Schimbările climatice afectează oamenii din emisfera sudică în mod "disproporţionat", a precizat Duflo. "Deci aceasta este responsabilitatea noastră, în lumea bogată, să ne limităm consumul pentru a evita acest lucru", a spus cea mai tânără persoană recompensată cu această celebră distincţie.

Esther Duflo a afirmat că acest lucru este "posibil pentru că noi credem că oamenii pot învăţa să înţeleagă aceste probleme".

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Stanley Whittingham, unul dintre cei trei cercetători declaraţi câştigători în acest an ai premiului Nobel pentru Chimie pentru activitatea lor ştiinţifică în domeniul bateriilor litiu-ion, utilizate pentru o multitudine de dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile, a spus că "este momentul potrivit" pentru a rezolva problema climei. "Dar trebuie să fim pragmatici", a precizat cercetătorul, deoarece "nu putem opri pur şi simplu tot CO2".

Whittingham a prezis că bateriile litiu-ion vor fi utilizate mai mult în transporturi, inclusiv pentru alimentarea autocamioanelor de dimensiuni mari.

Didier Queloz, unul dintre laureaţii din acest an ai premiului Nobel pentru Fizică, a subliniat că omenirea este "o specie care a evoluat şi s-a dezvoltat pentru această planetă" adăugând că "nu suntem făcuţi pentru a supravieţui pe nicio altă planetă".

"Ar fi bine să ne petrecem timpul şi energia încercând să o reparăm", a afirmat cercetătorul care, în 1995, alături de Michel Mayor, a realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Cei trei savanţi au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, la care au participat şi alţi laureaţi, înainte de ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, la 10 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.