Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lavrov consideră ireversibilă formarea unei noi ordini mondiale: 'Majoritatea țărilor consideră justificată atitudinea Rusiei'

TASS
serghei lavrov

Occidentul încearcă să contrazică procesele istorice obiective, ceea ce poate încetini formarea multipolarității, dar nu o va opri în niciun caz, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune Zvezda, pentru un documentar despre Mișcarea Nealiniaților, publicat duminică pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Din nefericire, partenerii noștri occidentali, care acum au cedat complet frâiele Statelor Unite, cu Marea Britanie la clanță, încearcă să meargă împotriva proceselor istorice obiective, ceea ce poate încetini formarea multipolarității, dar nu o va opri în niciun fel", a spus el.

Ministrul rus de externe a fost întrebat câte centuri de multipolaritate crede că s-au format deja. "Nu este vorba de o procedură care a fost convenită și care trebuie pusă în aplicare, nu este vorba de un plan pe cinci ani sau chiar de un plan pe trei ani, ca la noi în țară. Acesta nu este ca un buget anual, așa cum se adoptă în alte țări, ci un proces care vine din viață. Acesta nu poate fi pornit și accelerat în mod artificial. Acesta este probabil talentul politicienilor. Ei trebuie să vadă ce se întâmplă în viața reală și să-și adapteze politicile la cerințele istoriei", a spus el.

"Luați măcar un exemplu din viața engleză. Există o zicală care spune că înainte de a pava o potecă pe un gazon, trebuie să lași oamenii să meargă pe acel gazon. Pentru a simplifica, trebuie să acționăm în același mod pe arena internațională: încercăm întotdeauna să ne construim politica proactivă astfel încât să nu contrazică tendințele obiective, ci să folosească și să preia tendințele obiective, inclusiv tendința spre multipolaritate. Acesta este modul în care acționăm", a adăugat Lavrov.

Ignorarea intereselor Rusiei

Lavrov a mai spus că marea majoritate a statelor fie consideră justificată atitudinea Rusiei față de nerespectarea de către Occident, de mult timp, a intereselor sale legitime de securitate, fie doresc să adopte o poziție neutră față de Moscova.

"SUA și Marea Britanie, și în spatele lor Europa obedientă, recurg cu nerușinare la astfel de metode pentru a forța țările nealiniate și toate celelalte țări din lume să își schimbe părerea despre Rusia. Tocmai pentru a se schimba, pentru că marea majoritate a acestor țări fie consideră justificată atitudinea noastră față de disprețul de lungă durată al Occidentului față de interesele legitime de securitate ale Rusiei, fie doresc să adopte o poziție neutră", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.