Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lavrov: Prelungirea acordului pe cereale e complicată!

zugo.md
Serghei Lavrov

Negocierile în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, care expiră la 18 martie, sunt ”complicate”, apreciază ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează AFP.

Clauzele acordului de pe urma cărora Rusia ar trebui să profite ”nu sunt deloc aplicate”, acuză Lavrov.

”Dacă acordul este aplicat doar pe jumătate, atunci problema prelungirii lui devine mai degrabă complicată”, ameninţă el. Acest acord cerealier, considerat vital în aprovizionarea alimentară mondială, expiră la 18 martie.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a referit, într-un mesaj transmis la finele lunii februarie, la exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, arătând că Rusia i-a pus sistematic piedici, iar Ucraina nu s-a putut folosi de această facilitate la capacitate maximă, aspect pe care partenerii Kievului îl cunosc, a subliniat liderul ucrainean. Declaraţiile lui intervin în condiţiile în care acordul ar trebui reînnoit luna viitoare, iar ONU a semnalat deja că sunt dificultăţi în acest sens, scrie news.ro.

Zelenski spune că peste 20 de milioane de tone de cereale au fost livate în zeci de țări

„Iniţiativa noastră privind exportul de cereale funcţionează de şapte luni. În acest timp, 43 de ţări au primit deja mai mult de 22 de milioane de tone de alimente prin intermediul exporturilor noastre maritime. Aceasta este o contribuţie semnificativă a Ucrainei la securitatea alimentară globală şi la stabilizarea pieţei alimentare globale.Dacă nu ar fi existat această iniţiativă a noastră, din păcate, ne-am fi confruntat cu haos politic şi social în unele ţări din Africa şi Asia, iar criza costului vieţii cu care s-au confruntat diferite naţiuni anul trecut ar fi fost mult mai acută”, a arătat preşedintele Volodimir Zelensli în mesajul transmis miercuri seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.