Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăzăroiu: Politica din România, teatru de păpuși. Sper să scriu ficțiune mai bine decât statul român

lazaroiu

Sebastian Lăzăroiu a acordat un interviu foarte interesant pentru PoliticScan-Stiripesurse.ro. Ce spune despre ieșirea din lumina reflectoarelor, despre viața politică la zi pe care o urmărește dar nu se implică, dar și despre ceea ce scrie în interviul eveniment de mai jos:

Ați cam dispărut din viața publică în ultimul an?

Așa s-ar zice. Dar nu pot să zic că simt lipsa vieții publice. E înșelătoare și hulpavă. Nu mai ai timp pentru tine. Plus că e un consum nervos prea mare. Pentru mine, nu merită.

Dezamăgit?

Dezamăgit, în sens general, poate, ca orice român care-și dorește să se întâmple mai repede lucrurile. Dar aici nu-i decât o soluție – să admiți că mai repede de atât nu se poate. Așteptări mai mici, mai puține deziluzii

Îngrijorat?

N-aș zice. Rămân optimist.

Cu toatele evenimentele astea din ultimul an?

Teatru de păpuși.

În ce sens?

Spectacolul rămâne savuros, dacă îl privești cu detașare, și cred că am învățat asta, pentru că m-am deconectat de la tot ce înseamnă politică. În sensul că, mai mult decât înainte, pare că regizorul controlează mai iscusit tot jocul, toată punerea în scenă.

Cine-i regizorul și cine sunt actorii?

Actorii sunt politicienii, regizorul e „statul”, hai să-i zicem așa, ca să nu banalizăm cu formule consacrate, care de fapt atribuie acțiunile unor oameni, făcându-le să arate resorturi personale. Nu e binom, trinom, cabală, e statul român. Azi, mai puternic.

Bine, și cum mai stăm atunci cu democrația?

Un cuțit în mâna unui copil mic e un instrument periculos. Cam așa și cu democrația la îndemâna unor partide și politicieni începători, cum sunt la noi. Și cu un electorat, să fim sinceri, imatur. Care abia învață despre funcționarea instituțiilor.

Totuși, nu e periculos pe termen lung un asemenea model, cu un centru de comandă care ține în hățuri actorii politici?

Azi e mai periculos să ai politicieni care-și urmăresc exclusiv interesele personale. Mult mai periculos. Date fiind și provocările regionale, mondiale. Să dau un exemplu. Dacă Federația Rusă a reușit să influențeze alegerile în Statele Unite, fără prea mari eforturi, cam cât de greu le-ar fi să controleze lucrurile în România?

Deci nici democrațiile avansate nu sunt scutite de riscuri...

Evident. Democrația are imperfecțiunile ei și se confruntă azi cu provocări noi, cum sunt terorismul, cyber-terorismul. Trăim în epoca liberalizării informației, epoca „fake news” („știri false”, n. red.) „post-truth” („post-adevăr”, n.red)... De aici rezultă derapaje. Brexitul e un exemplu. O majoritate alege să meargă pe un drum fără să știe care-i capătul.

Și de ce mai facem alegeri, dacă știe altcineva mai bine decât poporul în ce direcție trebuie să mergem?

Dacă democrația însemna doar alegeri libere, democrația era moartă de mult. Democrația, imperfectă cum e, nu e pregătită încă pentru liberalizarea informației. Dar se va adapta. Azi oricine poate spune orice și dacă o spune destul de convingător pare a fi o realitate. Și când așa-zisa realitate influențează opiniile unor electori dispuși să creadă orice (ca să-și rezolve niște frustrări personale, de exemplu) sau să propage ei înșiși mai departe informația, pierzând chiar originea ei, atunci intrăm într-un joc mortal, virtual la început, dar care începe să producă consecințe fatale.

Deci, românii pot vota orice, că decide „statul” cum e mai bine...

Nu-i chiar așa. De pildă, la ultimele alegeri, au votat majoritar mai multe lucruri – mai puține reforme, salarii ca în Occident și, unii, poate, o justiție mai puțin zgomotoasă. Puține reforme vor fi, salarii ca în Occident nu prea avem cum în patru ani, decât dacă vom confunda Occidentul cu Grecia, iar în ce privește justiția, eu cred că azi sunt mai zgomotoși justițiabilii decât justițiarii...

Cine are dreptate „strada” sau ”Parlamentul”?

Adevărul e la mijloc. Există un soi de radicalism și de-o parte și de alta – în stradă e bazat pe un soi de naivitate, în Parlament, pe cinism și calcule personale. Dar, sincer să fiu, chiar și atunci când greșesc, aș încuraja tinerii, noua generație să se afirme chiar și în stradă. Avem nevoie de exercițiul ăsta, pentru că ne-a cam lipsit din 1990 încoace. Politicienii trebuie să se simtă sancționați și între două runde de alegeri, iar alegătorii responsabili mai mult decât de introducerea unui vot în urnă.

Și, deci, ce faceți, când nu comentați pe Facebook, tot mai rar în ultima vreme?

Păi, ce să fac? Sătul de ficțiunea asta din viața publică, m-am apucat să scriu ficțiune.

Scrieți cărți?

Da, am două cărți în pregătire. Una o să apară foarte curând, iulie, august, cealaltă pe la sfârșitul anului.

Despre Băsescu?

Toate cărțile din România sunt despre Băsescu (râde). Nu, sunt cărți de ficțiune, dar dacă unii vor găsi corespondent în realitate, e pentru că sunt ei perspicace.

Despre ce e vorba?

Prima carte se numește „Balena Albastră”, e un roman, și pleacă de la celebrul ”joc” cu încercări și sinucideri din Rusia. Dar e doar punctul de plecare. O să apară la Editura Polirom. Editura a încadrat-o la Thriller/Mistery, pentru că trebuia încadrată undeva, dar eu zic ca e chiar mai mult decât atât.

Deci v-ați hotărât să scrieți ficțiune?

Da, asta voi face de-acum înainte. Sper mai bine decât „statul”.

Și nu veți mai comenta ce se întâmplă în viața politică?

Tot mai rar, sper. Doar dacă e ceva important. Dar, dincolo de orice, îi sfătuiesc pe toți cei care urmăresc pătimaș evenimentele politice să fie relaxați, să pună o doză de umor și să nu dramatizeze prea tare, pentru că există cineva care veghează să nu se întâmple derapaje majore.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.