Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LE-A APRINS LUMINA ÎN DOAR 7 ORE. Ajutor nesperat din România, pentru moldovenii de peste Prut

Radu Pop
romania moldova energie

Lumina în Republica Moldova nu mai vine de la Răsărit, ci vine din sud, România livrând aproape tot necesarul de electricitate al țării vecine. Al treilea mare distribuitor de gaze naturale și al cincilea furnizor pe piața din România este și compania care ține becul aprins peste Prut, unde este cel mai important distribuitor și furnizor. La cel mai recent black-out cauzat de bombardamentele din Ucraina, compania Premier Energy a reușit să reaprindă lumina în casele moldovenilor în șapte ore.

După ce ucrainenii au aruncat în aer podul lui Putin de peste strâmtoarea Kerci (8 octombrie), ziua de luni a devenit ziua preferată a forțelor rusești pentru a bombarda infrastructura energetică din Ucraina,. Luni, 28 noiembrie, potrivit agenției spaniole de știri EFE, direcţia regională Vest a Serviciului pentru frontiera de stat din Ucraina a anunțat noi probleme la două puncte de control din cauza întreruperilor furnizării de curent electric.

Atacurile rusești afectează dramatic și Republica Moldova, care a trecut deja prin două black out-uri în decurs de aproape o săptămână în luna noiembrie (15, respectiv 23 noiembrie), dat fiind că infrastructurile energetice ale celor două țări sunt interconectate și practic funcționează ca o singură rețea.

Black-out-ul de săptămâna trecută a survenit la două zile după o reuniune la Paris a 45 de țări și instituții inițiată cu scopul de a adopta un pachet de sprijin pentru R. Moldova, grav afectată chiar în pragul iernii de sistarea alimentării cu curentul electric dinspre Ucraina. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Franței, Germaniei și României, aceasta din urmă acoperind deja 90% din electricitatea de care au nevoie vecinii de peste Prut.

Pe 13 octombrie, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență, conform căreia „în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens”. O zi mai târziu, pe 14 octombrie, România începea să furnizeze energie electrică pentru țara vecină, iar la încă o zi, pe 15 noiembrie, R. Moldova era afectată de primul black-out din această toamnă.

Ambele căderi masive de aprovizionare cu curent electric au fost gestionate în timp record de compania Premier Energy Distribution, singurul operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova care întreține și operează o rețea de distribuție în centrul și sudul țării, inclusiv în Chișinău, cu o lungime totală de 35.642 km și asigură conectarea a aproape 850.000 de consumatori. După ce Rusia a lăsat Moldova pe întuneric, furnizarea energiei electrice a fost restabilită și întreaga țară a avut din nou lumină, după cum a formulat chiar șeful statului moldovean, Maia Sandu. Mai exact, la circa șapte ore de la întreruperea aprovizionării cu electricitate, viceprim-ministrul Andrei Spînu anunța restabilirea furnizărilor către aproape toți consumatorii.

Reamintim că, după 24 februarie, a început o cursă contra cronometru pentru branșarea pe repede-înainte a celor două la rețeaua continentală europeană.  Ucraina nu mai trimite energie în Moldova din 11 octombrie. Transnistria a oprit și ea livrările de electricitate. Iar Gazprom a redus la jumătate livrările de gaze.

Pe 24 noiembrie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate după pana de curent masivă care a lovit cu o zi în urma republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic. Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit site-ului Replica.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.