Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Leș despre mandatul lui Ciucă: 'Prelungirea se face în anumite situații. Slavă Domnului că nu suntem în astfel de situații, nu suntem în stare de război'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Gabriel Les

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că regula în MApN este să nu fie prelungite mandatele șefilor Statului Major al Apărării, subliniind că nu avea altă soluție decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl consideră ilegal, potrivit mediafax.

Citește și: Descoperire fără precedent a lui Rareș Bogdan! Guvernul intră la rupere în 2019 – Operațiune de amploare demarată de ANAF în ianuarie

„Eu am comunicat și cu domnia sa (președintele Klaus Iohannis, n.r.) și public că nu vreau să prelungesc acest mandat. Regula în MApN este să nu se prelungească astfel de mandate. În acest moment noi avem un decret în vigoare. Avem șef al Statului Major al Apărării, care astăzi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum să nu vin și să atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar propune ministrul Apărării persoana, avizează premierul și apoi semnează președintele. Am pus Armata și anumiți oameni într-o situație dificilă din lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimis cu două săptămâni înainte de ședința CSAT. Am încercat să iau legătura cu domnul președinte. S-a întâmplat că nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, să vedem care este cea mai bună variantă. Nu s-a dorit”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, la Digi24.

Acesta mai subliniat că în 28 de ani de la Revoluție, nu a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major decât pentru o singură persoană.

„Prelungirea se face în anumite situații. Slavă Domnului că nu suntem în astfel de situații, nu suntem în stare de război”, a mai spus Leș.

Ministerul Apărării a transmis către Președinție o plângere prealabilă prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Președinția nu anulează decretul, să-l atace și în contencios, au transmis surse din minister.

Surse din Ministerul Apărării Naționale au explicat, că instituția a transmis marți seară către Administrația Prezidențială o plângere prealabilă prin care se cere anularea decretului de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Președinția nu anulează decretul în termen de 30 de zile, plângerea să fie trimisă și la instanță, în contencios-administrativ.

"Este vorba despre o plângere prealabilă, pașii legali pentru a ataca un act care, să zicem noi, este ilegal este pentru prima dată la unitatea emitentă și apoi la contencios-administrativ. (Am cerut -n.r.) să anuleze acel document și motivele pentru care noi spunem că este ilegal, pentru că nu are semnăturile conform legii", au explicat sursele citate.

Termenul legal pentru ca Administrația Prezidențială să dea un răspuns este de 30 de zile. Plângerea prealabilă a fost depusă și înregistrată marți seară, potrivit sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.