Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lectură recomandată: 'Cuvântul cotidian. Vocalize în La major', de Gheorghe Schwartz

Gaudeamus
carte librarie online

Șase copii din republica imaginară Vandana de Sud găsesc pe malul unui râu un cap de om. Aceasta a fost știrea primă. Pe care o preiau treptat toate publicațiile și televizunile, dezvoltând-o, fără să elucideze misterul "capului fără trup". Cazul dobândește apoi o anvergură națională şi mondială.

Volumul de față este al șaselea din seria de "Vocalize". Potrivit autorului, scriitorul, asemenea instrumentistului obligat la sute de ore de game pentru a putea rămâne în formă, depune multe ore de exerciții înainte de a plonja în marele roman. Adică e obligat să facă zilnic vocalize. Până acum autorul a făcut vocalize în Do major, re minor, mi minor, Fa major, Sol major și e firesc să urmeze vocalizele în La major. De ce în La major? "Fiindcă mass-media, asemenea absurdului, ne invită fie la o tristeţe soră cu spaima în legătură cu ceea ce ne așteaptă, fie la un optimism debordant în legătură cu ceea ce niciodată n-o să vină. Am ales varianta într-o gamă optimistă pentru că, dacă putem să urmărim presa în continuare, înseamnă că viaţa noastră continuă. Ceea ce reprezintă un lucru încurajator", potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Liderul Cartel Alfa: prin șomajul tehnic, salariile bugetarilor vor fi tăiate cu cel puțin 35%

În cartierul Lacosta din Băltuțan, oraș din Republica Vandana de Sud, pe râul Băltuța șase copii au găsit un cap de om. Aceasta a fost știrea primă apărută ca breaking news. Pe care o preiau treptat toate publicațiile și toate posturile de televizune, dezvoltând-o, fără să elucideze misterul "capului fără trup". Cazul dobândește apoi o anvergură națională. După care, tot neelucidat, devine subiect exploziv pentru pacea mondială.

Se declanșează o mașinărie infernală a maniupulrii prin mijloacele media. Participă presa scrisă, audio, video, online. Se ajunge la un măcel mediatic. Cazul capului fără trup de pe râul Băltuța devine "cuvântul cotidian", "livrând subiectul fierbinte, <>, al programelor de radio și televiziune, ocupând autoritar rețelele de socializare de pe internet: narațiunea crește din înșiruirea, într-o logică fără cusur, în dinamica unor cercuri concentrice, a știrilor și comentariilor citate din mass-media, vreme de un an, cu angajarea în polemici aprinse a autorităților locale și centrale, ziarelor, televiziunilor, politicienilor, analiștilor și martorilor, procurorilor, polițiștilor, puterii și opoziției, învățătorilor (de la școala unde învață copiii care au făcut macbra descoperire), liderilor celor trei puteri care guvernează lumea lui Gheorghe Schwartz, președinților țărilor surori Vandana de Sud și Vandana de Nord. Seria neîntreruptă a știrilor, comentariilor, comunicatelor din partea Procuraturii, Poliției, Primăriei, Ministerului Public, Parlamentului e, într-o altă ordine, un inventar quasi complet al figurilor retorice folosite în tehnica manipulării și fidelizării publicului (cititor, telespectator, ascultător de radio, privitor mereu implicat): imprecația, acuza fățișă, întrebarea retorică, insinuarea, discursul puterii și al opoziției, în cheie electorală, într-un jihad neiertător, pamfletul, dar, mai ales, înjurătura groasă, atacul la persoană, calomnia, stereotipiile scenaritei, cu <>, cu <>, culminînd cu o conspirație mondială a <>, apar mitingurile electorale și de protest, vin jandarmii, se iau măsuri speciale de securitate, în piața din Băltuțan, care se numește <>, se adună reprezentanți și susținători ai partidelor politice, care dau <>, unii cerând demisia guvernului și primarului, ceilalți acuzând o <>, se cer alegeri anticipate, apar aprinse conflicte diplomatice și, mai mult, e amenințată pacea mondială." (Ioan Holban)

Vezi si: Economistul-șef BNR, Valentin Lazea: României nu îi este permis ceea ce le este permis statelor dezvoltate .

Gheorghe Schwartz - "Vocalize în La major. Caietul al cincilea. Cuvântul cotidian". Cuvânt însoțitor de Ioan Holban. Editura Junimea, colecția Epica. 197 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.