Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legătura dintre Băsescu, Ilie Sârbu, afacerile lui Ioan Niculae și denunțul lui Cocoș

Dorin Cocoș a făcut un denunț la DNA în care povestește cum Ioan Niculae i-a promis în 2008-2009 că-i va da 1 milion de euro dacă îl ajută să influențeze mai mulți funcționari publici și demnitari pentru a acorda producătorilor agricoli subvenții pentru îngrășăminte chimice. Eforturile lui Cocoș au fost încununate de succes. Președintele Traian Băsescu, guvernul Boc și ministrul agriculturii Ilie Sârbu au susținut subvenția și chiar au pregătit acte normative în acest sens. Totul s-a blocat însă la Comisia Europeană, care nici n-a vrut să audă de așa ceva.

În martie 2009, Traian Băsescu susținea un discurs la o întâlnire cu agricultorii în care spunea: ”Subvenţiile: nu vă ascund, în baza unei discuţii pe care am avut-o la Azomureş am promovat ideea - Guvernul să subvenţioneze cu îngrăşăminte campania agricolă din această vară. Ne-am lovit de un lucru la care nu mă aşteptam. România a atins plafonul maxim de subvenţie pe care-l poate acorda anul acesta. Este ultimul răspuns la care mă aşteptam.”

În mai multe rânduri, pe parcursul anului 2009, ministrul agriculturii de atunci, Ilie Sârbu, promitea subvenționarea industriei de îngrășăminte chimice, în condițiile în care 90% din această industrie era controlată de Ioan Niculae. Guvernul României, condus la acea perioadă de Emil Boc, promitea că va acorda agricultorilor un ajutor financiar de 400 de lei la hectar exclusiv pentru cumpărarea de îngrășăminte chimice. Cu toate insistențele guvernului României și demnitarilor români, Comisia Europeană s-a opus acestei subvenții, considerând-o ajutor de stat.

"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ne-a dat asigurări că miercuri, împreună cu Ministerul Agriculturii, va elabora o ordonanță prin care să fie subvenționați producătorii agricoli. Se va acorda suma de 400 de lei pe hectar strict pentru îngrășăminte chimice produse în UE. Nu va exista limita de suprafață, iar banii se vor da în cupoane care vor fi folosite exclusiv pentru îngrășăminte. De altfel, aceasta era și propunerea președintelui Traian Băsescu, atunci când a vizitat combinatul, tocmai pentru a se evita specula, să se dea cupoane", declara în 2009 un reprezentant al producătorilor de îngrășăminte chimice. (ziare.com)

În 22 noiembrie 2008, Traian Băsescu vizita Azomureș și declara: ”Ei spun Guvernului: înţelegem că agricultura este de interes pentru Guvern, oare de ce nu asigură parte din subvenţii să se îndrepte către îngrăşăminte, mai ales că îngrăşămintele produse la Azomureş sunt de foarte bună calitate. E o întrebare la care eu nu am putut da răspuns, dar sunt convins că îl va da viitorul Guvern."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.