Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea deconspirării copiiilor securiștilor din politică a fost depusă în Senat. Care sunt prevederile proiectului inițiat de ministrul USR Claudiu Năsui

ziaruldearges.ro
CNSAS securitate

Proiectul de lege pentru deconspirarea urmașilor securiștilor din politică, depus în Senat de ministrul USR Claudiu Năsui, prevede publicarea rudelor până la gradul al III-lea care au colaborat cu Securitatea în cazul Președintelui României, parlamentarilor, europarlamentarilor, membrilor Guvernului, Avocatului Poporului și primarilor.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Rude de gradul intai sunt: parinti, copii. Rude de gradul al doilea - bunici, nepoti, frati/surori. Rude de gradul al treilea: strabunici, stranepoti, nepoti de frate/sora, unchi/matusi.

„Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si presa scrisa si audiovizuala, partidele politice, organizatiile neguvernamentale legal constitute, autoritatile si institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a rudelor de pana la gradul al Ill-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:

a) Presedintele Romaniei;

b) deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European;

c) membru al Guvernului;

d) Avocatul Poporului;

e) primar”, se arată în proiectul de lege.

Propunerea legislativă mai prevede că CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) va publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucratorilor Securitatii si acest registru va permite cautarea nume nume si dupa urmatoarele criterii:

  • functia sau demnitatea pe care o ocupa sau au ocupat-o, in cazul demnitatilor si functiilor prevazute mai sus
  • legatura de rudenie de pana la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupa sau au ocupat demnitatile sau functiile prevazute mai sus

Expunerea de motive:

content-image

 

Contre în Senat

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunţat, în plenul de marţi al Senatului unde este dezbătută moţiunea simplă a PSD împotriva sa, că a depus un proiect de lege la Parlament pentru înfiinţarea unui Registru public al lucrătorilor cu Securitatea şi care obligă CNSAS să arate legăturile de rudenie până la gradul al treilea cu aceştia.

„Ajung la final. Să ştiţi că este o parte din moţiune care mi-a plăcut şi cu care sunt de acord. O să vă şochez, pentru că aveţi un îndemn la un moment dat. Ziceţi acolo – fără securişti în funcţii publice. V-am auzit domnule Romaşcanu de la tribună şi mie îmi place sloganul acesta şi nu vreau să rămână o vorbă goală, cum sunt restul vorbelor din această moţiune. Stimaţi colegi din PSD, haideţi să eliminăm securiştii şi copiii securiştilor din politică din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Dumneavoastră nu mă cunoaşteţi. Colegii din USR-PLUS mă cunosc mult mai bine. Nu am obiceiul să vin cu mâna goală în Parlament. Am venit şi am depus astăzi un proiect de lege tocmai ca să nu rămână iniţiativa voastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege şi, dacă chiar credeţi şi aţi pus şi în moţiune, îl veţi semna. Proiectul se numeşte Legea privind Registrul lucrătorilor Securităţii şi legăturile de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia. Haideţi să vedem dacă veţi vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiştilor de la momentul decembrie ’89 şi nu doar atât, dar obligă CNSAS să arate legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceştia. Haideţi să vedem cine sunt fii şi fiicele Securităţii din politică. Cu siguranţă nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranţă naţională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani. Nu mai sunt spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat şi de constituţionalitate. Nu e nicio problemă pentru că e doar o informaţie despre legături de rudenie care există şi acum în legi şi anume legi care au incidenţă pe declaraţiile de avere şi de interese pe care sper că le completaţi şi dumneavoastră”, a afirmat Năsui, în plenul Senatului.

El i-a îndemnat şi pe colegii de la AUR să susţină proiectul său de lege, în contextul în care acuza USR-PLUS în campania electorală de legături cu Securitate.

„Haideţi să vedem cine este ipocrit şi cine votează această lege. Haideţi să combatem minciuna prin transparenţă. Dragi colegi de la AUR, şi dumneavoastră spuneaţi în campanie că există legături între Securitate şi USR-PLUS. Este o oportunitate pentru dumneavoastră să vedem dacă chiar există aceste legături sau nu sau dacă poate, cine ştie, vă treziţi în propria ogradă cu ele. Haideţi să transparentizăm viaţa politică din România să vedem cine sunt securiştii, care sunt rămăşitele lor, cine sunt rudele acestora. Chiar m-aţi inspirat – nu doar Fără Securişti în funcţii publice, ci şi fără rudele securiştilor în funcţii publice. Aşa trebuia să spuneţi şi aş fi fost şi mai de acord cu dvs. Atunci o să vedem oficial care e adevărul în clasa politică”, a completat Năsui.

În replică, liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a spus că riscă ceva Claudiu Năsui prin acest proiect „”Fără securişti în funcţii publice”, deoarece la fel ca Dan Barna care dorea Fără penali în funcţii publice, odată ajuns la guvernare, corupţia a ajuns un lucru marginal.

„Moţiunea e din partea grupului PSD. Domnul Năsui a făcut referire la mine. Nu am zis cu aplomb. Zic cu aplomb acum - Fără securişti în funcţii publice. Probabil că atât de bine informat cum sunteţi, v-aţi informat dacă riscaţi ceva. Eu vă spun că riscaţi. Cred că riscaţi foarte mult. Şi în al doilea rând aş vrea să îi aduc aminte şefului dumneavoastră de partid care vroia – Fără penali în funcţii publice şi a constatat brusc, ajungând la guvernare şi auzind voci, că deja corupţia a devenit un lucru marginal. Hai să vedem unde ajungem şi cu securiştii”, a declarat Romaşcanu în plenul Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.