Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea educației s-a împotmolit într-o temă non-școlară: Ideologia de gen. Bisericile cer eliminarea, ong-urile `progresiste` o văd centrul legii

stiripentruviata
ideologia de gen

Diversitatea și orientarea sexuală prevăzute în proiectul de lege a Educației stârnesc noi controverse: principalele Biserici cer eliminarea prevederilor, în timp ce minoritățile sexuale și reprezentanții elevilor şi studenților se opun. Principala problemă semnalată se referă la cum le va fi explicată copiilor tema identității de gen.

Patriarhia Română și alte 12 biserici și culte religioase importante (printre care Biserica Romano-Catolică și cea Greco-Catolică) au cerut, într-o scrisoare deschisă, ministrului Educației, Ligia Deca, să elimine mai multe articole din proiectul legii Educației. Cerinţele se referă la definirea diversității și obligativitatea profesorului de a o promova în școală.

În document, diversitatea este definită drept „respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective“.

Alte solicitări se referă la eliminarea sintagmei „orientarea sexuală“ din proiectul legii Învăţământului preuniversitar, renunţarea la formularea „dogmă religioasă“ și menținerea statutului actual al disciplinei Religie în trunchiul comun și includerea ei pe lista materiilor de Bacalaureat.

Potrivit proiectului, în unităţile de învăţământ şi în cadrul activităţilor educaţionale sunt interzise discriminările „pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare, inclusiv segregarea școlară prin concentrarea elevilor în anumite spații școlare, săli de clasă, clădiri, structuri, bănci sau activități și comportamente care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență psihologică – bullying, cât și ca violență fizică, precum și orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ. Sunt interzise, de asemenea, manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios“.

Argumentele Bisericilor

Demersul a fost justificat de reprezentanții Bisericilor prin faptul că doresc să-i protejeze pe elevi de „ideologia de gen“, promovată tot mai intens și în România.

„Ideologia de gen“, care descrie ca normalitate o deviație psiho-somatică numită „transgenderism“, nu constituie miezul unei științe reale, ci este o artificială construcție ideatică, așa-zis culturală, orientată în răspăr cu realitatea, cu logica, cu biologia, cu antropologia, cu ordinea firii structurată de cele două sexe: masculin și feminin/feminin și masculin“, argumentează reprezentanții Bisericilor.

Totodată, mai spun aceștia, „obligativitatea de a promova «diversitatea sexuală» în școală, de a li se prezenta copiilor ca «normalitate» posibilitatea aberantă de a-și schimba genul din masculin în feminin sau «neutru» (genuri strict gramaticale, nu biologice), dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca «firești» este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală a unor tineri care trebuie să se pregătească în anii de acumulări culturale pentru viața și societatea reale, nu utopice, sprijinite pe familia naturală datorită căreia istoria omenească a mers și merge mai departe“.

Bisericile admit existenţa persoanelor transgender, catalogându-le drept „devieri de la normă“ pentru care „trebuie să existe toată înţelegerea şi sprijinul fireşti“.

„De aici nu rezultă că aceste persoane s-ar putea simți discriminate de folosirea corectă a gramaticii și a genului masculin și feminin în comunicarea publică, mai ales în școala ca spațiu al formării în spiritul realității și adevărurilor elementare, așa cum nu rezultă că alte forme de sexualitate decât heterosexualitatea ar trebui să fie prezentate unor copii în cadrul formator al școlii ca posibile «modele» de viață intimă“, conchid reprezentanţii Bisericilor.

Petiție a ONG-urilor

În replică, 42 de organizații nonguvernamentale, printre care cele care susţin minorităţile sexuale, dar şi asociaţii de elevi şi studenţi, au transmis o scrisoare deschisă ministrului Educației, în care atrag atenția asupra importanței diversității ca valoare fundamentală a procesului de educație.

Acestea au lansat o petiție, cerând ca nediscriminarea de orice fel, inclusiv cea sexuală, să fie în continuare respectată cu fermitate în școli.

Reprezentanții organizațiilor susțin că solicitarea Bisericilor încalcă prevederi legale naționale, dar și internaționale privitoare la educație și la drepturile omului. „Într-o Europă definită de mottoul «unitate în diversitate», considerăm că este menirea școlii românești de a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante“, se arată în documentul organizațiilor civice.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, susține că este pentru diversitate și eliminarea discriminării, însă în același timp respinge promovarea în școală a „ideologiei de gen“.

„Diversitatea înseamnă că poți fi diferit fizic, poți gândi altfel, poți fi de altă etnie, poți fi de altă religie, poți avea un handicap. Asta înseamnă, după părerea mea, acceptarea noțiunii de diversitate. Înțeleg temerea unor persoane, aceea de a nu se ascunde în spatele noțiunii de diversitate promovarea ideologiei de gen. (...) Susțin 100% informarea, care poate fi făcută într-un mod nediscriminatoriu de către un profesionist, și nu voi susține promovarea unei ideologii de gen“, a explicat reprezentantul părinților, pe pagina de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.