Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

"Legea Firea" le permite părinților să meargă cel puțin o dată pe an cu copiii la medic

firea

Gabriela Firea a fost inițiatoarea unei legi conform care să le permită părinților să aibă liber de la serviciu, o zi pe an, pentru a merge cu copiii la medic.

”Cel mai eficient mod de a ne ingriji sanatatea este preventia, iar asta presupune vizite periodice la medic. Din pacate insa, prioritatile legate de viata de zi cu zi ne impiedica de multe ori sa facem acest lucru, astfel ca problemele de sanatate sunt tratate doar in faza acuta. De aceea am initiat, alaturi de colegii mei, aceasta lege care sa le permita, dar si sa le reaminteasca tuturor parintilor sa mearga cu copiii la doctor macar o data pe an", a declarat Gabriela Firea, senator PSD de Ilfov, initiatoarea si promotoarea legii 91/2014.

Guvernul a aprobat, in sedinta din aceasta saptamana, printr-o Hotarare, normele metodologice pentru aplicarea legii 91/2014, prin care se acorda parintilor si reprezentantilor legali zile lucratoare libere pentru ingrijirirea sanatatii copiilor. Potrivit legii, familiile sau persoane care au in ingrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucratoare libera, iar ce care au trei sau mai multi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate. De asemenea, pentru aceasta zi libera, angajatorul nu are obligatia sa plateasca parintilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic. Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an, si nici nu o va solicita.

Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor. Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele sau tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.