Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea prin care e propusă o nouă formulă de calcul privind repartizarea sumelor încasate local de unităţile administrativ-teritoriale, promulgată de președinte

iohannis semneaza

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, informează Administraţia Prezidenţială.Legea iniţiată de liderul deputaţilor PNL Florin Roman prin care este stabilită o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale, anunță news.ro.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.32 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Este preconizată stabilirea unei noi formule de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Totodată, este propusă introducerea în actul de bază a unei dispoziţii privind transparentizarea sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, prin instituirea obligaţiei Ministerului Finanţelor Publice şi a structurilor teritoriale de a comunica aceste informaţii, trimestrial, pe pagina de internet.

„Din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în luna anterioară, se alocă lunar până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:

a) 15% la bugetul local al judeţului;

b) 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a consiliului judeţean;

d) 14% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor”, arată proiectul de lege iniţiat de Florin Roman.

În cadrul fiecărui judeţ, sumele aferente cotei este repartizată pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţii lor administrativ-teritoriale astfel: - 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor; - 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral .

A fost abrogat articolul care prevede că „în situaţii deosebite, prin legea bugetului de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit pot fi majorate”.

De asemenea, „direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a afişa pe pagina de internet, trimestrial, stadiul încasărilor şi virărilor impozitului pe venit, la nivelul fiecărei unită ţi administrativ - teritoriale”, mai arată propunerea legislativă adoptată de către deputaţi.

Pe 7 octombrie, Senatul a respins iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar votul de adoptare al Camerei a fost decizional şi dat pe 17 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.