Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea privind graţierea se discută iar, în Senat

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam protest gratiere Bucuresti

Comisia juridică a Senatului ar urma să dezbată miercuri, în vederea întocmirii unui raport, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

Comisia juridică a Senatului a amânat, pe 21 martie, la cererea ministrului Justiţiei, pentru data de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, la acea dată, senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea, pe 21 martie, că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni.

Secretarul de stat în MJ, Sofia Mariana Moţ, a informat comisia, pe 11 aprilie, că pachetul legislativ se află în procedura avizării. Ea a propus ca de prevederile legii să beneficieze doar cei care execută pedepse în regim de detenţie.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a afirmat că propunerea secretarului de stat va fi analizată şi asumată dacă va avea susţinerea membrilor comisiei.

La acest proiect de lege, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. Ulterior, el a anunţat că ar fi dispus să îşi retragă amendamentele dacă nu există susţinere pentru ele.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

Şi senatorii UDMR, Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna, au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere.

Senatorul PSD, Liviu Brăiloiu, a propus un amendament potrivit căruia în cazul deţinuţilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie graţiate în întregime pedepsele. Însă, de graţiere nu beneficiază condamnaţii care au săvârşit anumite infracţiuni şi pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare. O condiţie pentru graţiere este ca persoana condamnată să achite despăgubirile stabilite de către instanţă.

Citește și: Fata de 9 ani care și-a schimbat sexul în 2012, pe coperta „National Geographic” / FOTO

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 31 ianuarie în calitate de primă Cameră sesizată. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Termenul de adoptare tacită este 25 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.